עם פתיחת הקלפיות ברחבי קטלוניה, פרצו הבוקר (ראשון) עימותים בין המצביעים לבין משטרת ספרד במספר מוקדים לאחר שעשרות שוטרים החלו להחרים תיבות ופתקי הצבעה של משאל העם. כמו כן, כוחות משטרה גדולים עם ציוד מיגון לפיזור הפגנות ולכתר מספר קלפיות מאולתרים ברחבי ברצלונה, בירת חבל הארץ, בהם מתבצרים עשרות מצביעים. על פי מספר דיווחים החלה המשטרה לירות כדורי גומי לעבר המפגינים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
זמן קצר לפני תחילת ההצבעה, הודיעה ממשלת קטלוניה כי תאפשר למצביעים להגיע לכל אחד מבין יותר מ-2,300 הקלפיות שהוגדרו, אם בקלפי שלהם לא ניתן יהיה להצביע. כמו כן, יצאה הוראה כי פתקי הצבעה שיודפסו בבתי המצביעים ייחשבו כקבילים.
"המטרה היחידה של המבצע היום היא להבטיח כי משאל העם הזה לא יתקיים והעם הספרדי הקטלוני יוכל להמשיך לחיות בשלום וחירות כמו ב 40 השנים האחרונות", אמר אנריק מילו, נציג הממשל הספרדי בקטלוניה. ראש עיריית ברצלונה, עדה קולאו טענה כי משאל העם ימשיך בעיר: "הנשיא הפחד מילא את העיר שלנו במשטרה. ברצלונה - עיר השלום, לא מפחדת".
תומכי העצמאות בילו את הלילה בבתי ספר שיהפכו הבוקר לקלפיות, ובשעות הבוקר החלו לחסום את הדלתות מחשש כי המשטרה תפעל למנוע מהם להצביע. המארגנים באחד הקלפיות בבית ספר בברצלונה ביקשו מהמצביעים שהתאספו לחסום את הכניסות ולהתנגד באופן פסיבי אם המשטרה תחליט להתערב. בממשלת ספרד אמרו כי רוב בתי הספר נסגרו וכי המשטרה תפנה כל מי שינסה להצביע.
בית המשפט החוקתי בספרד הורה להשהות את ההצבעה ואילו הממשל המרכזי במדריד הגדיר את משאל העם כבלתי חוקי. חרף האיסור, מנהיגי תנועת ההיפרדות הודיעו על כוונתם לקיים את ההצבעה כמתוכנן וקראו ל-5.3 מיליון בעלי זכות ההצבעה להגיע לקלפיות.
עשרות אלפי בני אדם צפויים להגיע היום ליותר מ-2,300 הקלפיות המאולתרות, רובם בבתי ספר, כדי לנסות להשמיע את קולם בסוגיה הבוערת. "התעוררתי מוקדם כי המדינה שלי זקוקה לי", אמרה יולאליה אספינל, פנסיונרית בת 65 שניצבה בתור יחד עם כמאה בני אדם נוספים, מחוץ לקלפי בבית ספר בברצלונה כבר בשעה 06:00 לפנות בוקר.
"באתי להצביע למען המדינה שלי - קטלוניה"
"אני מקווה שאוכל להצביע היום", אמרה רוסאריו, תושבת ברצלונה בת 56 שישנה מחוץ לבית ספר לקראת ההצבעה. "אני מתכוונת להצביע למען הדמוקרטיה ולמען העתיד, שבתקווה יהיה הרבה יותר טוב עם המון שקט ושלום. זה מה שאנחנו רוצים. אנחנו רוצים להצביע, לא יותר מזה".
חואקים בוש, פנסיונר בן 73 שבילה את הלילה יחד עם 20 בני אדם נוספים בבית ספר אחר בעיר, הביע חשש כי המשטרה לא תאפשר להם להצביע. "באתי להצביע כדי להגן על זכויות המדינה שלי, והיא קטלוניה".
חבל קטלוניה הוא אזור עשיר בעל שפה משלו ותרבות משלו, והוא אחראי ל-20% מכלכלת המדינה. אם ההצבעה אכן תתקיים מחר, צפויים הקטלנים לבחור בעצמאות – הסקרים מראים כי רוב התומכים בעצמאות צפויים להגיע להצבעה, בעוד רוב המתנגדים לא צפויים לעשות כן.
מארגני משאל העם האיצו במצביעים להגיע לעמדות ההצבעה כבר בשעה חמש בבוקר ולהמתין בתור מול בתי הספר שהוסבו לקלפיות. "עלינו לוודא שיגיעו אנשים מכל הגילאים", אמרו.