האם קטלוניה תתפצל? בספרד גוברת המתיחות לקראת כינוס הממשלה הקטלונית מחר (שלישי) בבוקר, לישיבה בה תכריע האם ליישם את תוצאות משאל העם ולהכריז על עצמאות חבל קטלוניה. הערב נרשמה התנגדות מפתיעה למהלך, מצד ראשת עיריית ברצלונה: "זה הזמן לבנות גשרים".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בברצלונה הוגברה האבטחה סביב הפרלמנט המקומי לקראת נאומו הצפוי של נשיא קטלוניה מחר בערב, בו הוא עשוי להכריז בצעד היסטורי על עצמאות החבל. ממשלת ספרד מצידה מבטיחה למנוע את היתכנות הצעד והצהירה שתעשה כל שביכולתה על מנת לאכוף את החוקה האוסרת על היפרדות החבל הקטלוני מספרד.
מי שהתייצבה באופן מפתיע לצד הממשלה הספרדית היא ראשת העיר ברצלונה עדה קולאו, שקראה לנשיא קטלוניה לחזור בו מכוונותיו, והעבירה מסר של אחדות לקראת היום המותח. "במצב הנוכחי התוצאות של ה-1 באוקטובר לא יכולות לשמש ערובה להכרזת עצמאות", אמרה קולאו בהתייחסות למשאל העם.
לדבריה, תוצאות משאל העם "הן מהוות הזדמנות לבניית דיאלוג וגישור בינלאומי. זהו הזמן לבנות גשרים ולא להרוס אותם".
"מרגישים ספרדים וגם קטלונים"
מאות אלפי בני אדם יצאו לרחובות ברצלונה אתמול על מנת להפגין נגד היוזמה לעצמאות קטלוניה מספרד. המפגינים נשאו את דגלי ספרד וקטלוניה והשמיעו סיסמאות כגון "קטלוניה היא ספרד".
הפגנת הענק התקיימה במרכז העיר, לאחר שראש הממשלה הספרדי מריאנו רחוי אמר כי הוא לא שולל את האפשרות של פירוק הממשלה הקטלונית ובחירות חדשות במחוז. ראש הממשלה גם איים כי יבטל את המעמד האוטונומי של המחוז.
"אנחנו מרגישים גם ספרדים וגם קטלונים", אמרה ארצ'לי פונזה, מפגינה בת 72 שהצטרפה להפגנה. "אנחנו עומדים מול חוסר ידע. נראה מה קורה בשבוע הקרוב, אבל אנחנו חייבים להשמיע את קולנו חזק וברור, כדי שידעו מה אנחנו רוצים".
רבבות ספרדים פקדו גם בסוף השבוע את רחובות מדריד וברצלונה בהפגנות מקבילות על רקע המתיחות סביב משאל העם בחבל קטלוניה לעצמאות. המפגינים בבירה מדריד הניפו את דגלי ספרד וקראו לשמור על אחדות המדינה. מנגד, המפגינים בברצלונה, בירת קטלוניה, לבשו לבן וקראו לקיים דו-שיח בניסיון לפתור בדרכי שלום את המשבר.
לקראת ההפגנות, ההנהגה בקטלוניה קראה ל"הפסקת אש" עם הממשל המרכזי במדריד בניסיון להנמיך את גובה הלהבות מאז קיום משאל העם להיפרדות מספרד שנערך ביום ראשון לפני שבוע.
נשיא החבל קרלס פיוג'דמון אמר שהוא מוכן להידברות, ואילו שר העסקים של קטלוניה, סאנטי וילה, אמר בריאיון לתחנת רדיו מקומית כי זוהי "ההזדמנות האחרונה לקיום דיאלוג" עם הרשויות הספרדיות. "כולנו צריכים להירגע ולראות אם ניתן לפתוח ערוצי הידברות לחידוש השיחות", ציין.