ביום שלמחרת הנאום התוקפני של טראמפ, באירן מגיבים היום (שבת) בכעס ובלג לדברי נשיא ארצות הברית שאיים לפרק את הסכם הגרעין. בנאומו בבית הלבן, טראמפ מנה את הפשעים שבוצעו על-ידי "הדיקטטורה האירנית שתומכת בטרור וממשיכה לפעול בתוקפות בתוקפנות במזרח התיכון ובכל רחבי העולם".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
אך עם חזרתם של האירנים לעבודה לאחר חופשת סוף השבוע, התגובות ברחוב ביטאו יותר בלבול מאשר חשש. "האמירות של טראמפ הן כל כך מגוחכות שהן בעצם פועלות לטובת אירן". אומר עבאס, בנקאי בן 40. "כשהוא דיבר על 'המפרץ הערבי', זה התקבל בצורה מאוד לא יפה עם האנשים פה". עוד הוא הוסיף כי התגובה האירופית לנאום מראה שארה"ב מבודדת וזוכה לתמיכה רק מישראל וערב הסעודית.
עבאס התייחס בדבריו לשימוש של טראמפ בביטוי "המפרץ הערבי" במהלך נאומו, במקום "המפרץ הפרסי", טעות שככל הנראה נגעה בעצב חשוף של העם האירני. "כולנו ידענו שהחברות עם טראמפ עומדת למכירה למרבה במחיר", צייץ שר החוץ האירני, מוחמד ג'וואד זריף, תוך שהוא רומז לברית בין ארה"ב ליריבתה האזורית, סעודיה. "עכשיו אנחנו גם יודעים שהידע שלו בגאוגרפיה גם כן (למכירה)".
"גם אם אני מתנגדת למשטר, אני מוצאת עצמי מגבה אותו"
חרף ההשערות לקראת הנאום, האסטרטגיה שהציג טראמפ בנאומו לא הייתה "קשוחה" כפי שרבים ציפו. היא אמנם כוללת הטלת סנקציות נוספות על משמרות המהפכה האירניות, אך טראמפ לא שינה את ההגדרה של הממשל כלפיהן כאל ארגון טרור, כפי שנרמז בימים שקדמו לנאום. העיתון השמרני "קייהאן" הציג את הדבר כהישג, ובדפיו נטען כי טראמפ "לא העז" לעשות זאת אחרי שהאירנים קראו לארה"ב להזיז את בסיסיה באזור אל מחוץ לטווח הטילים שלה.
כמו כן, ניסיונותיו של טראמפ לפנות ישירות לעם האירני, אותו הוא כינה "קורבן מתמשך" של המשטר האסלאמי, גם כן נפלו על אוזניים ערלות. תוך זמן קצר לאחר הנאום, חשבון האינסטגרם של הנשיא הוצף ביותר ממיליון תגובות, רובן פרו-אירניות, בהן הזכירו את צו ההגירה שלו שמנעה מהאירנים את האפשרות לנסוע לארה"ב.
"כל כך כעסתי אתמול", מספרת ליילה בת 42, מנהלת חנות מלאכה בטהרן. "טראמפ שלל מהאירנים את היכולת לנסוע לארה"ב, אז איך הוא יכול לומר שהוא בצד שלנו?". עוד היא הוסיפה כי "האיש הזה כל כך שונא את אירן שגם אם אנחנו לא תומכים בעמדות המשטר, אנחנו מוצאים את עצמנו מצדדים בו ובמשמרות המהפכה".
"יש לנו המון תסכול, למשל יש בעיות כלכליות קשות", מסביר בהראם סיאבושי, בן 36 מטהרן. "אבל אם הדברים יגיעו לכדי כך, נעמוד יחד עד הסוף המר ואפילו נגן על משמרות המהפכה. לא ניתן להתעלם ממאמציהן. אילולא הפעילות שלהן, היינו נהפכים להיות כמו סוריה או תימן".
גורל ההסכם נמצא כעת בידיו של הקונגרס האמריקני, שיצטרך להחליט תוך 60 ימים כיצד להחריף את הסנקציות נגד אירן או אפילו להגדיר קווים אדומים חדשים שיצדיקו תגובה אמריקנית בעתיד.
"אם הקונגרס יתקדם עם סנקציות חדשות, המשמעות תהיה שההסכם ימות ושאירן תתניע מחדש את תכנית הגרעין שלה ותתקדם בשיא הכוח בכל המישורים", מבהיר מוחמד מרנדי, פרופסור באוניברסיטת טהרן, לסוכנות הידיעות AFP. "אירן ככל הנראה תשקיע יותר מאמצים מאשר בתקופה שקדמה להסכם כדי להראות לאמריקנים שהם לא יכולים להחריב את ההסכם מבלי לצפות לתגובה".