זכה למרות דחיית הסכם השלום, סנטוס משמאל (צילום: רויטרס)
זכה למרות דחיית הסכם השלום, סנטוס משמאל | צילום: רויטרס

נשיא קולמביה חואן מנואל סנטוס הוא הזוכה בפרס נובל לשלום לשנת 2016 - כך הוכרז היום (שישי) על ידי ועדת הפרס באוסלו נורבגיה. הוא נבחר מתוך רשימה של 376 מועמדים שהוזכרו ובהם 228 אנשים ו-148 ארגונים. "השלום מתקרב", אמר סנטוס לאחר ההכרזה. הוא הוסיף כי הוא מקבל את הפרס בשם קורבנות המלחמה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"החלטנו להעניק את פרס נובל לשלום לנשיא קולומביה חואן מנואל סנטוס על מאמציו להביא את מלחמת האזרחים בת 50 השנה במדינתו לסיומה, מלחמה שעלתה בחייהם של יותר מ-220 אלף קולומביאנים וגרמה ליותר משישה מיליון אנשים לאבד את ביתם", כתבה הוועדה בנימוקיה.

"הפרס צריך להיתפס גם כמחווה לעם הקולומביאני שלמרות ההתעללויות והאכזריות, לא וויתר על התקווה לשלום צודק", הוסיפה הוועדה. "הפרס הוא גם מחווה לכל אותם אינספור הקורבנות של מלחמות האזרחים".

"הזדמנות נדירה", סנטוס (צילום: רויטרס)
"מוכרחים לשים סוף ללחימה". סנטוס | צילום: רויטרס

רק לפני שבוע דחה העם הקולומביאני ברוב זעום במשאל העם את הסכם השלום ההיסטורי שנחתם בין הממשלה למחתרת הקולומביאנית FARC, זאת לאחר חמישה עשורים של לחימה. המורדים מצידם הבהירו דווקא כי הם מעוניינים להמשיך את השקט.

ההסכם שגובש בחודש שעבר היה אמור לשים סוף לסכסוך הארוך ביותר ביבשת אמריקה שנמשך כבר יותר מ-52 שנים. במשך הלחימה נהרגו למעלה מ-220 אלף בני אדם ומיליונים נעקרו מבתיהם על רקע מאבקי השליטה במדינה בין הממשלה והמורדים.

קולומביה יצאה להצביע במשאל העם (צילום: רויטרס)
קולומביה יצאה להצביע במשאל העם | צילום: רויטרס



"אנחנו מוכרחים לשים סוף למלחמה בת 52 השנים ולסלול את דרכנו לשלום, שיוביל אותנו לעתיד טוב יותר", אמר הנשיא סנטוס זמן קצר לאחר שהצביע. "שלום זו הדרך להבטיח לילידנו ולנכדינו מדינה טובה יותר".

לאחר הזכייה של סנטוס, צייץ בחשבון הטוויטר שלו מנהיג ארגון המורדים רודריגו לונדונו כי "הפרס היחיד שאנו שואפים אליו אינו פרס נובל אלא שלום וצדק חברתי עבור העם הקולומביאני".

רשימה חשאית ויוקרתית

רשימת המועמדים לפרס היוקרתי מאוד חשאית והוועדה לא מפרסמת את השמות, אלא רק את המספרים. לקראת ההכרזה התקשורת מתרכזת בהימורים על המועמדים המובילים, שביניהם נמנו השנה חותמי הסכם הגרעין עם אירן ואנשי האו"ם בסוריה לפי השמועות.

בשנה שעברה הזוכים בפרס נובל לשלום היו חברי ארגון טוניסאי בשם "רביעיית הדיאלוג הלאומי", שפעל לקידום הדמוקרטיה במדינה ובשנת 2014 היו אלה קאילש סתיארת'י ומלאיה יוספזאי שנאבקו על הזכות לחינוך לילדות. ב-2013 זכה בפרס הארגון למניעת הפצת נשק כימי וב-2012 האיחוד האירופי.

השבוע הוענקו פרסי נובל בפיזיקיה ובכימיה. הפרס בפיזיקה הוענק לדייוויד טולז בן ה-82 מאוניברסיטת וושינגטון, דנקן הלדיין בן ה-65 מאוניברסיטת פרינסטון ומייקל קוסטרליץ בן ה-73 מאוניברסיטת בראון, על מחקרם בתחום השינויים הטופולוגיים של החומר.

זוכי הנובל בכימיה (צילום: nobelprize)
זוכי הנובל בכימיה | צילום: nobelprize

הפרס בכימיה הוענק לז'אן פייר סוביאז', סר ג'יי פרייזר סטודארט וברנרד פרינחה, חוקרים מצרפת, ארה"ב והולנד, שפיתחו מכונות מולקולריות וטכנולוגיה מיניאטורית. שמות הזוכים בתחומי הכלכלה והספרות יפורסמו רק בשבוע הבא.