נשיא קובה לשעבר פידל קסטרו מת הלילה (שבת) והוא בן 90. קסטרו הוביל יחד עם אחיו הצעיר ראול את המהפכה הקומוניסטית במדינה בשנות ה-50, והם שולטים בה כמעט 60 שנים. פידל כיהן כנשיא קובה מאז המהפכה ועד לפרישתו בשל מצבו הבריאותי, לפני כחמש שנים. מאז שולט בה אחיו הצעיר ראול, שהודיע מצידו שיפרוש מתפקידו ב-2018.
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
פידל קסטרו השפיע על ההיסטוריה במאה ה-20 במידה שגדולה הרבה יותר מגודלה היחסי של ארצו. הוא הוביל מהפכה קומוניסטית בפתח דלתה של ארה"ב, כשהפליג בשנת 1956 עם אחיו ראול ו-80 לוחמים נוספים ממקסיקו לקובה (שם גלו בעקבות ניסיון הפיכה קודם), ניהל מלחמת גרילה עד שהצליח שלוש שנים לאחר מכן להפיל את משטרו הפרו-אמריקני של פולחנסיו בטיסטה.
המהפכה של האחים קסטרו הביאה הישג עצום לעולם הקומוניסטי: לראשונה התבסס שלטון קומוניסטי בחצי הכדור המערבי, ועוד במדינה שנמצאת כמה עשרות קילומטרים מחופי פלורידה. שנתיים לאחר שתפס את השלטון ספגה ארה"ב מפלה צורבת כשניסתה לעודד התקוממות עממית נגדו בפלישה למפרץ החזירים ונכשלה, ושנה לאחר מכן - קסטרו עמד כסלע איתן מול הנשיא קנדי בעת משבר הטילים באי, משבר שנפתר רק כשקסטרו קיבל את הוראותיו של חרושצ'וב ממוסקבה, ולא נכנע לתכתיבים אמריקניים.
קובה: הכשלון הגדול של מדיניות ההחוץ האמריקנית
חרם מתמשך של ארה"ב על השלטון בקובה לא סייע במאום להחליש את השלטון במדינה, כשנשיא אחר נשיא התחלף בבית הלבן בעוד שלטונו של פידל קסטרו נשאר יציב במשך לא פחות מ-49 שנים. הוא פרש מתפקידו מטעמי בריאות ולא כתוצאה מלחץ חיצוני, ומאז פרישתו - אחיו הצעיר ראול מכהן כנשיא ללא אופוזיציה לשלטונו. ראול מצידו הודיע כי יפרוש גם הוא ב-2018, ויסיים את שלטון האחים הנמשך מאז סוף שנות ה-50 של המאה ה-20.
כנשיא, פידל קסטרו הפך את קובה ממדינה קפיטליסטית ובעלת בריתה של ארה"ב, למדינה קומוניסטית מובהקת ובעלת הברית העיקרית של ברית המועצות בחצי הכדור המערבי. לאחר שעמד במבחן במפרץ החזירים ובמשבר הטילים, קסטרו הלאים את התעשייה וחילק מחדש את אדמות האי, מה שגרם לבריחה של המוני קובנים מארצם לייסוד מושבה של יוצאי האי בפלורידה, שמעבירה ביקורת קשה על שלטון האחים.
לאחר התמוטטות ברית המועצות סבלה קובה ממשבר כלכלי שאילץ את קסטרו לפתוח את ארצו לתיירים מחוץ לאי, ועם השנים קובה הפכה לאחד מיעדי התיירות הפופולאריים בקריביים. שירותי הבריאות בקובה הם ברמה גבוהה וניתנים בחינם לכל. כדי להתריס נגד שירותי הבריאות בארה"ב הבמאי מייקל מור לקח באחד מסרטיו אמריקנים שנפגעו במהלך פיגועי ה-11 בספטמבר לקבל שירותי בריאות בחינם בקובה, מה שהציג לאמריקנים את התרבות הרפואית במדינה השכנה.
חינוך ובריאות בחינם לכולם תמורת שקט פוליטי
קסטרו ייסד גם מערכת חינוך חינם לכולם, והוביל לכך שרמת האוריינות בקובה היא מהגבוהות באמריקה הלטינית. עם זאת, המשטר שהוקם בקובה הוא דיקטטורה קומוניסטית לכל דבר: אין חופש ביטוי או חופש עיתונות, אסורות התאגדויות פוליטיות מחוץ למפלגה הקומוניסטית ורק אחיו היה זה שאפשר לאזרחי קובה לצאת מהארץ בחופשיות יחסית.
ההישג הגדול של פידל קסטרו הוא שלמרות חרם כלכלי חסר תקדים, אין אופוזיציה של ממש לשלטון האחים הקומוניסטי מאז המהפכה בשנות ה-50 ועד יומו האחרון. אין הפגנות נגדם ונראה שהמפלגה הקומוניסטית תמשיך לשלוט בקובה גם לאחריהם. קובה גם הראתה את הדרך למשטרי שמאל אחרים באמריקה הלטינית - נשיא ונצואלה המנוח הוגו צ'אווס אמר מספר פעמים כי קסטרו הוא המורה הרוחני שלו.
בניגוד לרפובליקות של ברית המועצות וגרורותיה במזרח אירופה שנפטרו מהשלטון הקומוניסטי; המדינות הקומוניסטיות האסייתיות (סין העממית, וייטנאם ולאוס) שאימצו כלכלת שוק מלאה לצד המשך שלטון המפלגה וקוריאה הצפונית שהפכה לדיקטטורה מסוגרת - נראה כי קסטרו בנה בקובה את מה שנראה כדרך המלך הקומוניסטית: כלכלה מתוכננת בשליטת המדינה המשלבת אלמנטים מסוימים של שוק חופשי.