75 שנים לאחר שמטוסי קרב יפניים חרבו את הצי הפסיפי בפרל הארבור וגררו את האמריקנים למלחמת העולם השנייה, ביקר הלילה (שלישי) ראש ממלת יפן שינזו אבה, יחד עם נשיא ארה"ב ברק אובמה, באתר ההנצחה לאסון פרל הארבור. אבה מסר את תנחומיו למשפחות הנספים אך לא התנצל על המתקפה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"אני מציע את תנחומי הכנים והנצחיים לכל מי שאיבדו את יקיריהם, כמו גם לנשמות של הבחורים והבחורות האמיצים שחייהם נלקחו על ידי המלחמה, ולכל יתר קורבנות המלחמה", אמר אבה בנאומו באתר ההנצחה. "אל לנו לחזור לזוועות המלחמה לעולם", הוסיף.
הנשיא אובמה, מצדו, תיאר בפרטים את אשר ארע ביום המתקפה על הנמל, כשהוא מדגיש אנקדוטות של גבורה מצד לוחמים אמריקנים. אובמה אמר כי ביקורו של אבה "מזכיר לנו מה אפשרי בין אומות ובין בני אדם".
בהמשך, יש מי שראו בדבריו אזהרה מפני הנשיא הבא של ארה"ב ועמדותיו: "גם בזמנים בהם השנאה שורפת מתמיד, ואיום השבטיות מרחף מעל ראשינו, עלינו להתנגד ולא להיכנע", אמר אובמה. "עלינו לעמוד ביצר הקורא לנו ליצור דמוניזציה של האחר. ההקרבה שהתרחשה כאן, החרדה ממלחמה, מזכירים לנו להמשיך ולחפש את הניצוץ האלוהי המאחד בין כל בני האדם".
לא מתנצלים
במתקפה שארעה בפרל הארבור בשנת 1941 נהרגו 2,400 נחתים אמריקנים. אירוע שיש המייחסים לו את כניסתה של ארצות הברית למלחמת העולם השנייה, מלחמה שבסופה יטילו האמריקנים שתי פצצות אטום על הערים היפניות הירושימה ונגסאקי ב-1945. קשה להאמין שמתוך הקרע הזה צמח קשר הדוק כל כך בין שתי המדינות.
שינזו אבה הודה לארצות הברית על שסייעה "לבנות מחדש את יפן" אחרי המתקפה האטומית. "תחת ההנהגה האמריקנית, יפן, כחלק מהעולם החופשי, נהנתה משלום ושגשוג", אמר. "הרצון הטוב והסיוע שהענקתם לעם היפני, האויב המשותף בו נלחמתם בחרוף נפש יחד עם רוח אדירה של סובלנות נכנסו ללבבות האנשים ביפן".
הטקס מהווה שלב נוסף בפיוס בין המדינות, והוא מגיע בעקבות אירוע דומה שארע במאי, אז אובמה ביקר באתר ההנצחה בהירושימה. בנאומו אז, אובמה לא התנצל על הטלת פצצות האטום אך נשבע להמשיך במאבק לפרוק העולם מנשק גרעייני, מסר שהתקבל באהבה ביפן, המדינה היחידה שספגה עד היום מתקפה גרעינית.