זהו הלילה השלישי ברציפות בו מתקיימות הפגנות נרחבות נגד תוצאות הבחירות לנשיאות ארה"ב ובחירתו של דונלד טראמפ. אלפים יצאו לרחובות הלילה (שישי) במיאמי, אטלנטה, פילדלפיה, ניו יורק, סאן פרנסיסקו, פורטלנד ואורגון ומובילי המחאה מבהירים כי "זו רק ההתחלה", ונערכים לקרב ממושך.
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
המפגינים בערים השונות ביטאו את סלידתם מהאמירות השנויות במחלוקת שאמר במהלך הקמפיין ביחס למהגרים, מוסלמים ונשים. במיאמי צעדו אלפים במרכז העיר, כשכמה מאות ירדו אל הכביש הראשי וחסמו את התנועה. בניו יורק המפגינים התרכזו בכיכר וושינגטון וסמוך למגדל טראמפ, מקום מגוריו של הנשיא הנבחר.
יותר גדולים מ"Occupy Wall Street"
המחאה בערים הגדולות בארה"ב נגד נצחונו המפתיע של המועמד הרפובליקני דונלד טראמפ הייתה אירוע ספונטני. צעירים אמריקנים התארגנו בחופזה כשהם מגיעים מרקעים שונים ואג'נדות שונות וקוראים "לא הנשיא שלי". בקבוצת הפייסבוק "דונלד טראמפ הוא לא הנשיא שלי" חברים כבר כ-100 אלף אנשים.
כשאותם צעירים מביטים לעבר 4 השנים שעומדות לבוא, עם טראמפ בבית הלבן והמפלגה הרפובליקנית שולטת גם בקונגרס וגם בבית הנבחרים, אקטיביסטים מתחילים להערך למה שהם מקווים שיהפוך לתנועת מחאה של ממש. מדברים על מחאה שתהיה גדולה לפחות כמו "Occupy Wall Street" מ-2011.
עצרות מחאה נקבעו לשבת הקרובה בניו יורק ולוס אנג'לס, ועצרת גדולה במיוחד מתוכננת ל-20 בינואר בוושינגטון, היום בו איש העסקים הניו יורקי יושבע לנשיאות ויחליף באופן רשמי את הנשיא אובמה. "וזאת רק ההתחלה", אומרים האקטיביסטים בראיונות שונים.
הכומר אל שרפטון, מנהיג זכויות אדם מניו יורק, אמר כי המחאה נגד טראמפ צריכה לשאוב השראה מהמהלך הפוליטי שעשו הרפובליקנים כהתנגדות לממשל אובמה. אותה תנועת מחאה החלה באופן אורגני, אחר כך התפתחה לתנועת "מסיבת התה" ולבסוף הסתיימה בבחירתו של טראמפ לנשיאות, הסביר שרפטון, שמתכוון להשיק מאבק מאורגן.
"אנחנו לא עומדים להיות מגעילים כמותם, אך נהיה עקביים ועקשנים באותה מידה", אמר שרפטון. "הנושא הזה לא עומד לרדת מסדר היום". מחאות גדולות צצו השבוע בעשרות ערים ברחבי ארה"ב, בהן בוסטון, בולטימור וסאן פרנסיסקו. הפגנות בפורטלנד, אורגון וברקלי הפכו אלימות כאשר מפגינים הציתו פחי אשפה והתעמתו עם כוחות המשטרה.
בתחילה, ביטל טראמפ את ההמונים המפגינים ברחובות וכינה אותם בחשבון הטוויטר שלו: "מפגינים מקצוענים שמוסתים על ידי התקשורת". אך מאוחר יותר אמר כי הוא מעריך את ה"תשוקה" שלהם.
טי.ג'יי. וואלס, מתנדב בקמפיין של הילרי אמר כי הרעיון לארגן את ההפגנה מול המלון של טראמפ בוושינגטון היה ספונטני. "דיברתי עם כמה חברים ותוך כמה שעות התייצבו כמה מאות", סיפר וואלס בן ה-27. הוא הוסיף כי הוא מקווה שזו תהיה רק אחת מתוך הפגנות מוצלחות רבות.
"מיום ההשבעה ועד הרגע שיצא מהבית הלבן עלינו לוודא שהוא לא מעביר חוקים שאינם מקובלים על רוב הציבור, שהצביע עבור הילרי. חשוב שנהיה אפקטיביים בנושא הזה", הסביר וואלס. כ-59.5 מיליון אמריקנים הצביעו עבור טראמפ, פחות מה-59.7 מיליון שהצביעו עבור קלינטון, אך החוזק של טראמפ במדינות המתנדנדות הוא שהביא לו את הניצחון.
להשיב מלחמה נגד האג'נדה של טראמפ
מתנגדי טראמפ מזכירים את העובדה שהוביל את תאוריית הקונספירציה לפיה ברק אובמה לא נולד בארה"ב, את ההבטחות שלו לגרש 11 מיליון מהגרים לא חוקיים ואת ההצהרות שלו כי יבצע רישום של אזרחים מוסלמים.
חברי הקואליציה נגד מלחמות וגזענות (ANSWER), תנועה גדולה ונרחבת בארה"ב, צעדו השבוע בהפגנות השונות נגד טראמפ והם נחושים למשוך עשרות אלפים להפגנה הגדולה ביום ההשבעה, סיפר וולטר סמולרק, חבר הארגון. "אנשים עומדים להשיב מלחמה נגד האג'נדה של טראמפ", אמר סמולרק, והוסיף כי הארגון מתכנן להוסיף ולמחות לאורך כל שנות הכהונה של טראמפ.
חשוב לזכור כי מתנגדיו של טראמפ מגיעים מרקעים שונים ונאבקים בו מסיבות שונות, אופיים השונה משפיע גם על אופי המאבק. בין מתנגדיו ניתן למצוא גם קולות זהירים ומתונים יותר. המסרים שהשמיע מאז היבחרו היו סימפטיים יותר ופחות תוקפניים, מה שגורם לקבוצות שונות להמתין ולראות אם אכן יממש את הצהרותיו השנויות במחלוקת או ישנה את עמדתו עכשיו כשניתנה לו הסמכות. "אם נראה שהוא לא באמת השתנה, נצא לרחובות", אמר ברנט וויקס, יו"ר הליגה הלטינו-אמריקנית.