ממשלת אוסטריה הודיעה אמש (רביעי) על כוונותיה לבנות גדר במעברי גבול מרכזיים עם שכנתה, וחברת האיחוד האירופי סלובניה, זאת במטרה לשלוט בזרם המהגרים. המהלך מהווה מכה לרעיונות אמנת שנגן הקוראים לפתיחות במעברי הגבול באיחוד האירופי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
סלובניה ואוסטריה מצאו עצמן במרכזו של נתיב הפליטים, כאשר אלפי פליטים ומהגרים השואפים להגיע למדינות אירופה הצפוניות נוהרים לגבולותיהן. זרם הפליטים התעצם לאחרונה בשל רצונם של הפליטים למהר להגיע צפונה לפני בוא החורף, ולפני שמדינות נוספות יסגרו את שעריהן.
ההכרזה על בניית הגדר שיצאה מוינה עוררה ביקורת בברלין, שהתריעה כי משבר הפליטים מתחיל לפגוע בקשרי המדינות החברות באיחוד האירופי. "אנו לא מאמינים כי משבר המהגרים הנוכחי עמו מתמודדת אירופה יכול להפתר על ידי בניית חומות וגדרות", אמר דובר ממשלת גרמניה סטפן סייברט.
"גם בגדר יש שער"
בשל רגישות הדברים ניהלו נשיא האיחוד האירופי ז'אן-קלוד ג'ונקר וקאנצלר אוסטריה ווארנר פאיימן שיחת טלפון בהולה, אחריה יצאו השניים בהצהרה ששואפת להרגיע את הרוחות. "הנשיא והקאנצלר הסכימו ביניהם כי לגדרות אין כל מקום על אדמת אירופה", נמסר בהצהרה.
רק מספר ימים קודם לכן התריע הנשיא בפני מנהיגים אירופים כי מהלכים חד צדדים עשויים לגרור תגובת שרשרת מסוכנת. סלובניה הביעה גם היא את נכונותה להקים גדר בגבול הקרואטי, אם המאמצים של האיחוד לפתרון המשבר לא יועילו.
שרת הפנים האוסטרית ג'והאנה חיקל-לייטנר עמדה על כך שמטרת המכשול שיוקם אינה לסגור את הגבולות. "המטרה היא להבטיח כניסה מסודרת ומבוקרת למדינה", אמרה. "גם בגדר יש שער", הוסיפה.