מה קורה לפינגווינים האפריקנים? מדובר בזן פינגווינים ייחודי שניתן למצוא רק בדרום אפריקה ובנמיביה הסמוכה לה, שם הם ניזונים מדגים ושוחים במימי החוף המערבי. אולם בעשור האחרון צנח מספר הזוגות המולידים בקרבם ב-90%, מ-32 אלף ב-2004 ל-3,000 בלבד ב-2014.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
אין כמעט עוררין על כך שהסיבה לצניחה החדה בילודה בקרב הפינגווינים האפריקנים היא המעבר מזרחה ודרומה של דגי האנשובי והסרדינים, הטרף העיקרי של הפינגווינים. כעת רבים מהפינגווינים מתים ברעב. "הדגים שינו את מקום ההתרכזות שלהם, אך עדיין לא ידוע למה", מסביר רוב קרופורד, מדען במשרד לנושאים סביבתיים בדרום אפריקה. "שתי האפשרויות המובילות הם שינויי אקלים ודיג יתר, וקשה להכריע ביניהן".
כך או כך, אין ספק שבני האדם הם האחראים לצניחה החדה במספר הפינגווינים, שכעת מוגדרים כחיות בסכנת הכחדה. בשנות ה-20 נרשמו כמיליון זוגות פינגווינים, ואילו ב-2012 צנח מספרם ל-19 אלף בלבד. הצניחה הראשונית נבעה, ככל הנראה, מצריכת ביצי הפינגווינים, שהסחר בהם נאסר ב-1967.
התכנית: התיישבויות דרומיות חדשות
"אנו מעריכים ששינויי אקלים אחראים במידה רבה לצניחה הזו", אמר ריצ'רד שרלי מאוניברסיטת אקסטר, מומחה לפינגווינים אפריקניים. "שינויים בטמפרטורת מי הים בשנות ה-90 ותחילת שנות ה-2000 הובילה בשינוי התנאים האידיאליים לגידול סרדינים ודגי אנשובי - וכיום הם נמצאים הרחק מריכוזי הפינגווינים במרבית ימי השנה".
תכנית להקים התיישבות פינגווינים חדשה בחוף הדרומי, הקרוב יותר למיקומם הנוכחי של הדגים, היא אחת מאלו שהוצעו כחלק מהמאמצים להציל את הזן. לפני שיועברו להתיישבות, האזור יעוצב כך שייראה כאילו כבר אוכלס בעבר, ושלל הסחות יוצבו בו על מנת לשכנע את הפינגווינים להתבסס בו.
בימים אלו מכונסים בפריז מנהיגים מרחבי העולם, הדנים בעיצוב התכנית לבלימת ההתחממות הגלובאלית. לדברי האו"ם, פליטת גזי החממה מוכרחה לצנוח ב-40%-70% ב-35 השנים הקרובות, ולהפסיק לחלוטין עד 2100. מצבם של הפינגווינים האפריקנים הוא תזכורת למה שעלול לקרות אם המאמץ ייגמר בכישלון.