90 יום לאחר הסכם הגרעין, הסנקציות בדרך להסרה ובטהרן מתכוננים לספור את הכסף: הנשיא האמריקני ברק אובמה הורה לממשל להתחיל להסיר את הסנקציות על אירן כמתבקש מההסכם. גם באירופה החלה היערכות דומה, אך חלק מהעיצומים הכלכליים יוסרו רק לאחר שסוכנות הגרעין של האו"ם תאשר שאירן עומדת בתנאי ההסכם. אמש (ראשון) העניק סגנו של הנשיא רוחאני ריאיון לסוכנות הידיעות AP, בו ייחל לתיירות מערבית מוגברת בעקבות ההסכם ופתיחת אירן למערב.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
סגן הנשיא האירני מסעוד סולטניפאר, שאחראי על התיירות והמורשת התרבותית של ארצו, הוסיף: "אנחנו מתכוננים ל'צונאמי' של תיירים זרים". לדבריו, המדיניות המתונה של רוחאני יחד עם ההקלות במתן ויזה "פותחות את הדלת לתיירים רבים".
"תיירים ומשקיעים מאמריקה יתקבלו בברכה: אין שום מכשול או הגבלות על ביקור שלהם באירן או כל פעילות כלכלית", הדגיש סולטניפאר ביחס לאזרחי "השטן הגדול". בחודשים האחרונים כבר זרמו מיליוני דולרים מהמערב, ובריטניה אף פתחה מחדש את השגרירות שלה על אדמת טהרן.
סולטניפאר, שגם מכהן כחבר בקבינט של רוחאני, אמר כי ארצו מנסה "להסיר מכשולים בפני תיירים" ולהאריך את אשרות התיירים. בימים הקרובים יחשוף המשטר בטהרן למעלה מ-1,300 פרויקטים שמטרתם לעודד השקעות זרות בתיירות: בין השאר ידגיש המיזם את האתרים ההיסטוריים הרבים באירן, ש-19 מהם הוגדרו על ידי אונסק"ו כאתרים היסטוריים לשימור.
אזהרת המסע האמריקנית עדיין בתוקף
עוד לפני הסרת הסנקציות, התיירות הנכנסת מהמערב לטהרן זינקה ב-12% בשנתיים האחרונות. ב-2014, עוד לפני החתימה על ההסכם הסופי, אירן אירחה חמישה מיליון תיירים בשנה וגרפה 7.5 מיליארד דולרים מהתיירות - וכעת ההערכה היא כי המספר ימשיך לזנק. "לאחר הסרת הסנקציות, התיירות תקבל דחיפה יותר מכל מגזר אחר", אמר סולטניפאר, "זה המנוע שמוציא את הכלכלה שלנו מהמיתון, ואנחנו מצפים לשינוי בשוק ולהשקעות רבות".
ב-2025 מצפים בטהרן לכ-20 מיליון תיירים ביום - צמיחה שתביא להכנסות צפויות של 30 מיליארד דולרים בשנה. לצורך כך הממשל בטהרן נדרש גם לבנות יותר מלונות ולקנות מאות מטוסים: "זה ייקח זמן, אבל צריך לשדרג את כל מערכת התיירות".
בשלב זה מחלקת המדינה האמריקנית עדיין מזהירה מפני "הסיכונים בנסיעה לאירן", ומדגישה כי קיים חשש למעצר או לקושי לעזוב את המדינה עבור אמריקנים שמחזיקים גם באזרחות אירנית. במוקד העימות המדיני נמצא בימים אלה המשפט של העיתונאי האמריקני ג'ייסון רזאלן, שהורשע לאחרונה על ידי בית משפט אירני בריגול. אובמה כבר קרא לשחרורו של רזאלן, שמוחזק במדינה מאז חודש יולי 2014. שני אמריקנים נוספים עצורים כבר כארבע שנים בטהרן, למרות דרישות הממשל האמריקני.