יומיים בלבד חלפו מהרגע שבו טורקיה הפילה מטוס רוסי סמוך לגבול עם סוריה ועד שמערכת ההגנה האווירית המתקדמת ביותר של רוסיה הגיעה לבסיס חיל האוויר בלטקייה. ברוסיה מדגישים כי ה-S-400 נועדה להגנה בלבד, אך יכולותיה משדרגות משמעותית את הנוכחות הרוסית באזור מזרח הים התיכון ומעוררות דאגה בקרב המדינות הפועלות באזור - כולל ישראל.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
המערכת המתקדמת, שמזהה מטרות ברדיוס של עד 400 קילומטרים, מכסה את מרבית שטח סוריה, דרום טורקיה, קפריסין וחלקים משמעותיים מישראל - כולל תל אביב. ה-S-400 מסוגלת לזהות ולהפיל מטוסים שטסים בגובה של עד 27 קילומטרים.
המערכת עצמה מורכבת משלושה חלקים: נקודת שליטה מרכזית, מכ"ם משוכלל שמסוגל לעקוב אחרי 300 מטרות בו זמנית ומשגרי טילים. מלבד כלי טיס מסוגלת סוללת ה-S-400 ליירט גם טילי שיוט ו"איומים אוויריים" אחרים.
גורמים רשמיים בסוריה אומרים שהמערכת כל כך משוכללת עד שהיא יכולה אף לפגוע במטוסי חמקן מדור חמישי כמו ה-F-22 ראפטור האמריקני. "עבור המערכת שלנו אין דבר כזה 'חמקן'", אומר גורם רוסי רשמי. "המערכת תזהה את המטוס ותפיל אותו".
המערכת מעוררת חשש בישראל
בישראל חוששים שלאחר פרישת המערכת המתקדמת, טעות בזיהוי עלולה להוביל לפגיעה במטוסי חיל האוויר הפועלים באזור. בין שתי המדינות מתקיים אומנם תיאום ביטחוני, אך בנסיבות החדשות לטעות עלולות להיות השלכות מרחיקות לכת.
במסיבת עיתונאים משותפת שקיים עם נשיא צרפת פרנסואה הולנד התייחס הנשיא הרוסי פוטין למערכת והדגיש כי היא נועדה להגנה ולא להתקפה. "המערכת אינה מכוונת נגד שותפותינו למלחמה בדאע"ש", אמר. פוטין והולנד הסכימו להגביר את שיתוף המודיעין בין שתי המדינות במטרה להגביר את האפקטיביות של התקיפות האוויריות נגד דאע"ש בסוריה.
בתוך כך המשיך פוטין לתקוף את טורקיה בעקבות הפלת המטוס הרוסי שלשום. "לא עלה בדעתנו שאנו עלולים לחטוף ממדינה שהחשבנו כבת בריתנו", אמר. "החשבנו את טורקיה כמדינה ידידותית". הוא אף רמז כי טורקיה רוכשת נפט מאנשי דאע"ש בסוריה.