קרחון "קרונברין", שנשפך ממדף קרח ענקי למי קונגספיורדן בצפון מערב נורבגיה, מרחק של 3,000 ק"מ מהקוטב הצפוני - הולך ונעלם. אורכו עומד היום על 30 ק"מ ורוחבו 3 ק"מ בלבד. רגע לפני כינוס מנהיגי העולם בוועידת האקלים בפריז, מודדי הקרחונים באוניברסיטת סוואלבארד שבנורבגיה מזהירים כי גוש הקרח הענקי הזה נסוג כמעט קילומטר במהלך שלוש השנים האחרונות ומזרים המון מים לאוקיינוס.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
חוקרי הקרחונים בילו שלוש שנים במדידת עובי ועומק הקרחון ומעקב אחרי הפשרתו. הם נעזרו בין השאר ב-8 מצלמות שמתעדות את השינויים בקרח ומצלמים תמונה בכל 10 דקות. ממעל, עקבו אחר הקרחון בעזרת לוויינים. בין השאר הם מדדו גם את כמות המים שנשפכת מהקרחון לים ואת השפעת ההפשרה על גובה מפלס המים.
הקרחונים הנסוגים הפכו לאחת ההוכחות הבולטות של השפעת שינויי האקלים על הסביבה. החוקרים מצאו שטמפרטורת המים היא זו המשפיעה ביותר על ההפשרה. "מים חמים יכולים להמיס את הקרח מתחת לפני הקרקע", הסביר פרופ' דאג בן, ראש צוות המחקר מאוניברסיטת סוואלבארד. "החלקים העליונים פשוט מתמוטטים בסופו של דבר מפני שאין להם תמיכה".
הקרחונים מכסים כ-10% משטחו של כדור הארץ. הם אוגרים בתוכם 75% מהמים המתוקים בעולם. להפשרה של הקרחונים יש השפעה עצומה על מפלס מי הים, האקלים ומזג האוויר.