השנה שעשתה היסטוריה: שנת 2015 הייתה שנה שנתקשה לשכוח. שנה שהתחוללו בה אירועים פורצי דרך, שנראה שילוו אותנו גם בשנים שיבואו אחריה. רגע לפני שתיכנס לספרי ההיסטוריה, זה הזמן להיזכר בשנה שעשתה היסטוריה: מהתמונות הראשונות מפלוטו, המים על המאדים וההיסטריה של מלחמת הכוכבים, דרך נחשול הפליטים הגדול ששטף את אירופה ואיום הטרור שרק הלך והתגבר - עד להסכם האקלים ההיסטורי ואפילו הקאמבק הסוחף של אדל. מבט לעבר השנה שהייתה - ותמשיך להיות.

הלו ממאדים - ומצמרת מצעדי הפזמונים

2015 הייתה השנה בה שוב נמתח קצה גבול היכולת האנושית: בחודש יולי התרגש העולם משיחת טלפון מתוכנתת שהתקבלה מהגשושית "ניו הורייזונס", בה "בישרה" לעולם כי חלפה לראשונה סמוך לכוכב הלכת פלוטו, אי שם בקצה מערכת השמש - במרחק של לפחות 6 מיליארד קילומטרים ממנה. התמונות מכוכב הלכת שהטמפרטורה הממוצעת בו היא 230 מעלות מתחת לאפס הציפו את הרשתות החברתיות וגרמו למיליארדי אזרחי העולם להתרגש.

הכוכב שנחשף לראשונה. פלוטו (צילום: נאסא)
הכוכב שנחשף לראשונה. פלוטו | צילום: נאסא

באותו החודש בדיוק חשפה סוכנות החלל האמריקנית תגלית נוספת כשהכריזה שגילתה "כוכב תאום" לכדור הארץ. קוטרו של הכוכב, שזכה לשם Kepler-452b, גדול ב-60% מזה של כדור הארץ. הוא נמצא ב"אזור ישיב" (Habitable zone) - כינוי לאזור בחלל שבו מתקיימים תנאים המתאימים לקיום חיים בדומה לתנאים המאפשרים חיים בכדור הארץ. בשלב זה עדיין לא ברור האם על הכוכב נמצאים סימנים ליסודות אורגניים כמו פחמן ומימן, אבל לפחות על הנייר, תנאי היסוד לקיומם של חיים מתקיימים בו.

מים בששון. התגלית המרעישה על מאדים (צילום: nasa)
מים בששון. התגלית המרעישה על מאדים | צילום: nasa



בספטמבר הכריזה נאס"א על תגלית מרעישה נוספת - מים התגלו על כוכב מאדים. במסיבת עיתונאים היסטורית נחשף כי נמצאו על פני הכוכב מים שזורמים מצוקים ומקירות מכתשים במהלך חודשי הקיץ. חוקרי נאס"א אמרו שהממצאים מעלים את הסיכויים לכך שתנאי הכוכב מתאימים להיווצרות חיים. הגילוי הוביל לכך שמאדים, לפחות על פי הידוע למדע בשלב זה, הוא הכוכב היחיד במערכת השמש שלנו שנמצאו הוכחות בנוגע להימצאות מים בשטחו - פרט לכדור הארץ.

ההיסטריה הגיעה גם לבית הלבן (צילום: רויטרס)
ההיסטריה הגיעה גם לבית הלבן | צילום: רויטרס



וזה לא נגמר שם. ההיסטריה ה"חללית" של 2015 נמשכה בדצמבר, אז נהרו מיליוני מעריצים מושבעים של סדרת סרטי "מלחמת הכוכבים" לאולמות הקולנוע, רק כדי לצפות ראשונים בסרט החדש בסדרה - "הכוח מתעורר". הסרט הפך לשובר הקופות הגדול ביותר של כל הזמנים, כשכבר בסוף השבוע הראשון להקרנתו הוא גרף רווחים של 528 מיליון דולר ברחבי העולם.

קאמבק שובר שיאים. אדל
קאמבק שובר שיאים. אדל | צילום:


שיחת הטלפון מפלוטו לא הייתה היחידה שהעסיקה את העולם. באוקטובר הייתה זו הזמרת הבריטית אדל, שסינגל החזרה שלה "Hello", שבר שיאי השמעות וצפיות. ביום בו שוחרר בלבד, הספיקו לצפות בו 27.7 מיליון פעמים - ובכך נשבר שיא עולמי. בדקה בודדת של השיר ביוטיוב, הוא נצפה 1.6 מיליון פעמים - 25% יותר מהצפיות בטריילר של "מלחמת הכוכבים". נכון לעכשיו, צפו בקליפ כבר 823 מיליון פעמים.

שניים סינים - ושתי מעלות פחות

לקראת סופה של השנה שכבר זכתה לתואר המפוקפק "השנה החמה ביותר בהיסטוריה", חתמו עשרות מנהיגים בעולם בוועידת האקלים בפריז על הסכם היסטורי למאבק עולמי בהתחממות הגלובלית. מטרת ההסכם - להגביל את התחממות כדור הארץ לפחות מ-2 מעלות ביחס לתקופה שלפני המהפכה התעשייתית - בין היתר על ידי הפחתת התלות של הכלכלה העולמית בנפט ובגז.

הסכם פריז קורס? (צילום: רויטרס)
הסכם ללוחמה בהתחממות הגלובלית | צילום: רויטרס


במהלך 2015, תופעות מזג האוויר הלכו והקצינו - וגם האדמה לא שקטה. באפריל התרחשה רעידת אדמה קטלנית בנפאל, בעוצמה של 7.8 דרגות, שזרעה הרס רב, גבתה את חייהם של כ-9,000 בני אדם וגרמה לפציעתם של למעלה מ-20 אלף. בין ההרוגים היה גם המטייל הישראלי אור אסרף ז"ל, שנמצא באזור הלנגטנג לאחר ימים של חיפושים.

אלפים נהרגו. רעש האדמה בנפאל (צילום: רויטרס)
אלפים נהרגו. רעש האדמה בנפאל | צילום: רויטרס


הסכם היסטורי נוסף שנחתם היה זה של המעצמות עם הרפובליקה האיסלמית של אירן - הסכם שנועד להטיל הגבלות על תכנית הגרעין של אירן - בתמורה להסרת הסנקציות הכלכליות נגדה. ההסכם שנחתם בווינה ביולי האחרון עורר סיפוק רב במערב, אך גם גרם לדאגה והתנגדות גדולה בעיקר בישראל. ראש הממשלה נתניהו אף ניצב בפני הקונגרס האמריקני כמה חודשים לפני כן - והתריע מהסכנות שבחתימה על ההסכם שהובילה ארה"ב, אלא שזה נחתם לבסוף.

מעמד חתימת הסכם הגרעין, יולי 2015 (צילום: רויטרס)
הסכם הגרעין שנחתם בווינה | צילום: רויטרס


מזרחה משם, בסין, התקבלה החלטה היסטורית לא פחות, שנועדה אף היא להסיר מגבלות ישנות. באוקטובר הודיעה המדינה המאוכלסת ביותר בעולם כי אחרי 36 שנה שבהן הותר להורים במדינה להביא לעולם רק ילד אחד, מותר לכל משפחה להביא לעולם שני ילדים. הממשלה הסינית נקטה בצעד ההיסטורי עקב חשש מההזדקנות ההולכת וגוברת של אוכלוסיית המדינה ומפגיעה עתידית אפשרית בכלכלתה.

אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
יותר מילד אחד למשפחה בסין | צילום: רויטרס

אימת הטרור, חוסר האונים של המהגרים

2015 הייתה שנה שתיזכר, למרבה הצער, גם בגלל איום הטרור על חיי החופש. ארגון הטרור המדינה האסלאמית, שנודע גם בשם דאע"ש, הטיל אימה על העולם לאחר ששכלל את יכולותיו והוביל לפיגועים גדולים עם קורבנות רבים מאפריקה - ועד אירופה.

ביוני נטבחו 37 בני אדם בעיירת הנופש סוסה שבתוניסיה על ידי מחבל שהגיע לכפר נופש. באוקטובר הופל מעל שטח סיני מטוס נוסעים רוסי ועליו 224 נוסעים ואנשי צוות - אירוע שבתחילה נחשד כתאונה טרגית, התברר בהמשך כפיגוע טרור של ארגון המדינה האסלאמית שהטמין פצצה בתוך המטוס. הפיגוע הקטלני הזה התרחש על רקע מעורבותה של רוסיה בסוריה ופעילותה נגד גדודי המורדים וארגון דאע"ש.

היסטוריה של פיגועי מטוסים (צילום: רויטרס)
תאונה שהתבררה כפיגוע. המטוס הרוסי | צילום: רויטרס

מתקפת הטרור הרצחנית בפריז, שהגיעה שבועיים לאחר מכן, זרעה פאניקה ביבשת: במתקפה משולבת של מחבלים בבית קפה ובאולם המופעים "בטקלאן" בבירה הצרפתית נהרגו 130 בני אדם. המתקפה הכתה את אירופה בתדהמה - ובמדינות רבות ביבשת התחוללה היסטריה של ממש מפיגוע הטרור הבא. כוחות הביטחון ניהלו מרדף אחר החשודים במתקפה ובעיסוק בטרור, אמצעי האבטחה תוגברו משמעותית - והחלו להישמע קולות רבים של הקצנה נגד מוסלמים.

הפיגוע הגדול בתולדות צרפת (צילום: רויטרס)
אירופה הוכתה בהלם. מתקפת הטרור בפריז | צילום: רויטרס


עקב התפשטותו המאיימת של ארגון דאע"ש בשטחי עירק וסוריה, החלו כמיליון פליטים לברוח לעבר אירופה - ולהתדפק על דלתותיה. מראות הפליטים הרבים שצובאים על שערי מדינות מזרח ומערב היבשת הציפו את כלי התקשורת - ושבו והעלו שאלות קשות בקרב מנהיגי המדינות. חלקם הורו על סגירת הגבולות, בעוד אחרים קיבלו את המהגרים והתחייבו לסייע להם. פליטים רבים טבעו בעודם עושים את דרכם לחוף המבטחים של אירופה. זכורה מכל היא התמונה הנוראה של גופת פעוט סורי שנפלטה אל החוף בזמן שמשפחתו עשתה את הדרך ליוון.

התמונה שטלטלה את העולם (צילום: רויטרס)
התמונה שטלטלה את העולם | צילום: רויטרס


הרבה יותר גאווה, פחות גאווה עצמית

השנה הזו שמסתיימת לה, תיזכר לא רק כשנה החמה ביותר או פורצת הדרך בחקר החלל - אלא גם כשנה הצבעונית ביותר. במהלכה הכירו מדינות רבות בעולם בזכותם של זוגות חד-מיניים להינשא במסגרת החוק - ועוד ועוד מדינות עשו זאת אחת אחרי השנייה, כשהשיא היה אישור נישואים לבני זוג מאותו המין בכל 50 המדינות של ארצות הברית.

נכון להיום, 19 מדינות בעולם מאפשרות להומוסקסואליים ולסביות להינשא - והיד עוד נטויה. בינתיים, התחוללה עוד היסטוריה קטנה בארה"ב - לאחר שהמדינה הורתה על ביטול האיסור הגורף על תרומות דם מהומוסקסואלים, אחרי 32 שנה.

הבית הלבן מואר בצבעי הגאווה - תחת אובמה (צילום: רויטרס)
הבית הלבן נצבע בצבעי הקשת | צילום: רויטרס

דמות נוספת שמשכה את תשומת הלב של הקהילה הגאה ורבים בארה"ב ובעולם הייתה קייטלין ג'נר - שעד ליוני האחרון הייתה ברוס ג'נר, אלוף אולימפי לשעבר וכוכב ריאליטי. אחרי 65 שנה הוא התוודה כי הוא למעשה אישה ש"חבויה" בגוף של גבר - וביצע שינוי שהימם את העולם כולו.

"פורצת דרך". ג'נר (צילום: טוויטר)
"קראו לי קייטלין" | צילום: טוויטר

מהלך היסטורי למדי נרקם עקב הפחתה של הגאווה עצמית: ארה"ב וקובה הודיעו על חידוש היחסים ביניהן אחרי שנים של איבה הדדית. לראשונה מאז ימי המלחמה הקרה, פתחו המדינות שגרירויות זו בשטחה של זו. התרגשות גדולה נרשמה במעמד הנפת הדגל האמריקני בשגרירות בהוואנה לראשונה מאז 1961 - כאשר שלושת לוחמי המארינס שהורידו אותו אז, הניפו אותו מחדש - ומזכיר המדינה קרי נשא נאום בספרדית.

דגל ארה"ב מונף שוב בקובה (צילום: רויטרס)
דגל ארה"ב מונף שוב בקובה | צילום: רויטרס

רגע שהסב הרבה פחות גאווה - ובעיקר מבוכה גדולה, התרחש ממש בימיה האחרונים של השנה. בשלב המותח ביותר של תחרות מיס יוניברס, בזמן ההכרזה על האישה היפה ביותר בעולם לשנת 2015 - הכריז המנחה סטיב הארווי, על זכייתה של מיס קולומביה בתואר היוקרתי.

הכי יפה בעולם - הפעם באמת (צילום: רויטרס)
הכי יפה בעולם - הפעם באמת | צילום: רויטרס


אלא שאחרי שתי דקות, שב הארווי לבמה והודיע: "מצטערים, מדובר בטעות. הזוכה היא מיס הפיליפינים". הכתר, זר הפרחים והתהילה נלקחו ממי שהוכרזה כאישה היפה בעולם - והועברו למלכה החדשה, שהיא למעשה המלכה היחידה. או שלא? אחרי מבוכה כל כך גדולה - נראה שאין רגע מתאים יותר לעבור כבר לשנה הבאה, בתקווה שתהיה יפה לפחות כמו בת 16. כמו 2016.