לא מצטרפת לגל התמיכה האירופאי ברשות הפלסטינית: קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל הבהירה היום (שישי) כי ממשלתה מחויבת להתנגד להכרה חד צדדית במדינה פלסטינית, כפי שהחליטה שוודיה לאחרונה. "אנו תומכים בפתרון שתי המדינות, ואנחנו מאמינים שהכרה חד צדדית לא תקדם אותנו לעבר המטרה", הדגישה מרקל.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לפני כשלושה שבועות הכריה שוודיה במדינה פלסטינית, ובעקבותיה אושרו הצעות דומות - כהחלטות לא מחייבות - בפרלמנט הבריטי ובפרלמנט הספרדי. מרקל, שנחשבת לידידתה הטובה ביותר של ישראל, הביעה התנגדות ליוזמת ההכרה החד-צדדית אותה מקדם אבו מאזן.
"פתרון שתי המדינות הוא קשה, אבל המהלך לא יסייע בפתרון המשבר", הוסיפה מרקל, "עדיף להתמקד בשיחות הישירות - למרות שזה נראה קשה מאוד בתנאים הנוכחיים".
הפרלמנט הספרדי דווקא בעד
למרות גל הפיגועים, מחוקקים ספרדים קראו ביום שלישי האחרון לממשלתם להכיר במדינה פלסטינית. ההחלטה, שאינה מחייבת את ממשלת ספרד, התקבלה בתמיכת נציגי כל המפלגות. בהחלטה שאושרה ברוב מוחץ בבבית התחתון של הפרלמנט, נכתב כי על ממשלת ספרד להכיר במדינת פלסטין "רק כאשר ישראל והפלסטינים יגיעו לפתרון משותף לסכסוך". המחוקקים הספרדים קראו למדינות נוספות באיחוד, כגון צרפת, להצטרף לדרישה להכרה.
"עלינו לא רק לקרוא לדיאלוג, חשוב ככל שיהיה, אלא גם לשלוח מסר פוליטי חזק", טענה טרינידד חימנז, נציגת המפלגה הסוציאליסטית. "המסר הוא שאנו מאמינים פה אחד שההכרה במדינה פלסטינית היא התרומה הכי גדולה שלנו להשגת שלום". עם זאת, הדגישה חימנז, "אין לראות בהחלטה כצעד נגד מישהו אלא כתגובה בונה מארצנו, שרוצה לראות את הקץ של שפיכות הדמים".
ההחלטה אושרה ברוב מוחץ שעות ספורות לאחר הפיגוע בבית הכנסת בירושלים - דבר שעורר את זעמה של "מפלגת העם" השלטת. ביאטריס רודריגז, סלמונס, נציגת המפלגה, טענה בדיון כי המתקפה "מוכיחה שזה לא הזמן הנכון לדרוש הכרה", אך רוב המחוקקים חלקו על דבריה.
שר החוץ הספרדי, חוזה מנואל גרסיה מרגלו, נכח בדיון כנציג יחיד מהממשלה. לדבריו, הממשלה מחויבת כעת לפעול למען דיאלוג בין הצדדים. "אני כאן כדי להביע תקווה שההצהרה של הקונגרס תסייע בהסרת המחסומים בתהליך השלום שתקוע כבר זמן רב", הוסיף.