ברלין חוגגת היום (ראשון) 25 שנה לנפילת החומה ותושביה, משני צדי החומה שנפלה, מרגישים שיפור מרשים כמעט בכל מישור בחייהם. "אני מאוד שמחה שהכל הצליח ב-25 השנים האחרונות", אמרה בניטה אדלמן אומלאוף, תושבת ברלין. "הכל התקדם כל כך, הלוואי שגם במדינות אחרות עם בעיות דומות יהיו התפתחויות חיוביות כאלו".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, ילידת מזרח גרמניה בעצמה, נעה מטקס הזיכרון לקורבנות המשטר המזרח-גרמני למסיבת הענק בשער ברנדנבורג יחד עם בכירים נוספים והמוני תיירים ותושבים. למרות העובדה שחלף כבר חצי יובל, חלק מהתושבים, אלו מוותיקי ברלין, עדיין לא לגמרי רגילים למצב הישן-חדש. שטפאן רובנהארט, שנולד במערב ברלין, אמר: "זה קצת מוזר, לא? קצת מוזר. אבל אנחנו כבר רגילים לכך שהחומה נעלמה. אבל כאדם שנולד במערב ברלין זה עדיין מוזר לי, פשוט ללכת סתם ככה למזרח".
במקום שבו ניצבה החומה עד 1989, הציבה עיריית ברלין בלונים לבנים שבמהלך הלילה זהרו. הבלונים סימנו את תוואי החומה ועשרות אלפי אנשים הלכו על פיהם. אחד מהם, תושב מערב ברלין, לות'ר רוזנת'רטר, אמר כי "זה לא שהאנשים במזרח היו כלואים. האנשים מהמערב היו אלו שמורחקים. לא הייתה לנו שום אפשרות לעזוב את ברלין, לשום כיוון".
החגיגות בברלין החלו הבוקר בנגינת כלי נשיפה המסמלים את הנגינה שהפילה את חומות יריחו בימי יהושע, ולאחר מכן הניחו הקנצלרית ואנשי המשטר פרחים על שאריות החומה. "זה חשוב מאוד שנזכור את אלו שנפגעו בגלל החומה, לא רק בגרמניה, אלא בכל מזרח אירופה", אמרה מרקל. בטקס אחר שנערך אמש, השתתף האיש שאולי מזוהה יותר עם נפילת החומה, גורבצ'וב, והוא דווקא טען כי העולם גולש פעם נוספת לסכסוך עולמי שאולי כבר התחיל. בברלין, לפחות היום, לא מרגישים את הסכסוך.