רגע היסטורי במאבק העולמי נגד התחממות כדור הארץ: 194 מדינות חתמו על הסכם ראשון מסוגו שנועד להפחית את פליטת גזי החממה כדי לעצור את ההתחממות הגלובלית. בפעם הראשונה, גם המדינות המתפתחות חתמו על ההסכם, לאחר שבשנים קודמות כינוסים שנועדו לגבש הסכמות כשלו בעקבות סירובן של מדינות כמו הודו, ברזיל וסין העממית לציית לתכתיבי המערב.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הטענה המרכזית של אותן מדינות הייתה שהמערב מונע מהן פיתוח כלכלי, אך מדובר בצביעות לשמה כי שבזמן שמדינות המערב בעצמן היו בתהליך פיתוח, הן זיהמו את הסביבה בלי שום מגבלה.
על פי ההסכם, הממשלות השונות מחויבות להציג תכנית לאומית לצמצום פליטת גזים רעילים עד ה-31 למרץ 2015. שנה לאחר מכן המחויבויות של המדינות יגובשו להסכם אחד, שבו התכניות השונות יגובשו לפעולה גלובלית להורדת הטמפרטורות בעולם בשתי מעלות בממוצע.
ההסכם הושג אחרי שיחות מרתוניות שנמשכו שבועיים ועוד יומיים מעבר למועד הסיום המתוכנן של הפסגה - שיחות שנועדו לפייס את המדינות המתפתחות הגדולות: סין העממית והודו, שפסלו טיוטות רבות בדרך בגלל המחיר הכבד שיאלצו לשלם ביחס למדינות העשירות.
מאחר ובשתי המדינות הללו מתגוררת 35% מאוכלוסיית העולם, ללא הסכמתן הסכם כזה לא היה אפשרי. "כולנו מוכנים להתמודד עכשיו עם האתגרים שמציב ההסכם, אני לא שומע התנגדות ולכן - ההסכם אושר", סיכם השר הפרואני לאיכות הסביבה וקיבל מחיאות כפיים סוערות.
למרות האופטימיות, גם בהסכם הנוכחי אין סנקציות על מדינות שלא יציגו תכנית פעולה כפי שסוכם, ולכן בארגונים הירוקים מפחדים שההסכם הזה ילך בדרכן של הסכמות שהושגו בעבר ויתמסמס עם הזמן. המבחן יהיה בוועידה בינלאומית בפריז בשנה הבאה, אז נראה אם אכן תגובש תכנית גלובלית מחייבת.