החשש מארגון הטרור דאע"ש הולך ומתפשט לגזרות נוספות, כשברקע החשש לחייהם של אלפי אזרחים תמימים: בעוד בעירק ואפילו בלבנון חוששים מאיום ארגון המדינה האסלאמית, פעיליו הולכים ומשתלטים על עיר הגבול הסורית קובאני הסמוכה לגבול הטורקי, ובאו"ם חוששים שאלפים מתושביה יישחטו.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
נציג מטעם האו"ם הביע היום (שבת) חשש לפיו אם פעילי ארגון הטרור הקיצוני ישתלטו על העיר כולה, מאות האזרחים הכורדים שעדיין נותרו בה ולא הצליחו להימלט ממנה ישמשו כצאן לטבח בידיהם - ולא רק הם: "יש חשש כבד לחייהם של 700 התושבים שנשארו בקובאני ולחייהם של 12 אלף נוספים שהצליחו לנטוש את העיר, אבל לא לחצות את הגבול לטורקיה", אמר לסוכנות הידיעות רויטרס.
נציג האו"ם, סטפן די מיסטורה, קרא לפעול ביד קשה נגד פעילי דאע"ש והתריע כי מה שמתחולל בגבול בין סוריה לטורקיה מזכיר לו את הטבח שאירע בעיר הבוסנית סרברניקה, בה נרצחו למעלה מ-8,000 מוסלמים בידי הסרבים ב-1995: "זו הייתה הזוועה הגדולה ביותר שאירעה באירופה מאז מלחמת העולם השנייה. אסור לנו לתת לתרחיש דומה לחזור על עצמו".
לוחמי דאע"ש - עכשיו גם בים?
בתוך כך, קיים חשש אמיתי מהתפשטות של ארגון הטרור הקיצוני לעבר חוף הים באזור צפון לבנון. העיתון הלבנוני "א-ספיר" דיווח הבוקר כי בכירים מערביים הביעו חשש כבד שדאע"ש ינסה לכבוש שטחים הסמוכים לחוף בצפון לבנון - ובכך לבסס גם שליטה ימית.
רמטכ"ל צבא לבנון התריע כי תאים רדומים של דאע"ש באזור העיר טריפולי עשויים להיות אלה שינסו לבצע כיבושים שיאפשרו לארגון הטרור את מרחב השליטה הימי החשוב.
ובעוד בלבנון ובסוריה חוששים, מהתפשטות כוחות המדינה האסלאמית, בעירק המצב מורכב יותר: גורמים רשמיים במדינה הגישו היום לוושינגטון בקשה לסיוע דחוף של כוחות יבשתיים במחוז אל-אנבאר במערב המדינה, מחשש שייפול תוך ימים לשליטת דאע"ש.
על פי הדיווח ברשת BBC הבריטית, המחוז הגדול שבשטחו קיים הסכר השני בגודלו במדינה, נמצא בסכנת השתלטות מיידית של דאע"ש לאחר שפעילי הארגון כבר התקיפו את העיר הגדולה רמאדי שבשטחו ואף צרו על בסיסי צבא חשובים במחוז.
חזית מאיימת נוספת: דאע"ש ינסה לבצע פיגוע אבולה?
וארגון הטרור הקיצוני לא מאיים רק על ערים וכפרים במזרח התיכון: מומחי מודיעין אמריקניים העריכו אתמול (שישי) כי ארגון המדינה האסלאמית כבר שם לו למטרה לבצע פיגוע באחת ממדינות המערב שלוקחות חלק בלחימה מולו ועלול לבצע באחת מהן פיגוע כימי מסוג שטרם נראה - לשלוח לשורה של מוקדים "מחבלים מתאבדים" שהודבקו בכוונה תחילה בנגיף האבולה הקטלני.
הנגיף הקטלני מועבר על ידי מגע ישיר עם אדם הנגוע בו, ועל פי הערכות שונות של מומחי מודיעין וצבא, לארגון הטרור הקיצוני יכולת לשלוח פעילים רבים למדינות המערב, זאת מאחר ומאות מהם נושאים דרכונים זרים. "לא צריך תחכום רב על מנת להוציא לפועל פעולה מסוג זה", הסביר מומחה ביטחון אמריקני ל"פורבס".
בנמלי התעופה בארצות הברית ובבריטניה כבר החמירו את הבדיקות הרפואיות של האזרחים הנכנסים למדינה, אך ניתן לדמיין בקלות כיצד אדם שהודבק באבולה ונמצא בשלבים הראשונים של המחלה עלול לחמוק ממעגלי האבטחה הללו, ולהגיע לאחת מערי הבירה המרכזיות במערב.
"מבחינות מסוימות מדובר בתיאוריה אפשרית לחלוטין, הרי לוחמי המדינה האסאלמית מאמינים בפעולות התאבדות, וזו ללא ספק משימה מסוג זה", הוסיף מומחה ביטחון בריטי לדיילי מייל הבריטי. "הם מספיק רצחניים ומודעים לכך שבריטניה התרשלה בביטחון בעבר".