טהרן מכחישה, בבריטניה מביעים דאגה: אירן מכחישה הבוקר (חמישי) את הדיווח לפיו ניסתה להשתלט על מכלית בריטית במפרץ הפרסי. ההכחשה של משמרות המהפכה נוגעת לדיווח מהלילה לפיו ספינות אירניות חמושות ניסו לעצור מכלית נפט בריטית, ללא הצלחה, בתגובה למעצר המכלית האירנית בגיברלטר בשבוע שעבר. לפי הדיווח, האירנים נסוגו לאחר שהבריטים כיוונו לעברם תותחים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
שר החוץ האירני, מוחמד ג'וואד זריף, אמר כי הטענה הבריטית על כך שאירן ניסתה לעצור את המכלית היא חסרת משמעות. "מתברר שהמכלית הבריטית הצליחה לעבור", צוטט זריף בסוכנות הידיעות פארס. "הדברים שהם אמרו בעצמם והטענות שנשמעו יוצרים מתיחות והטענות האלה פשוט חסרות משמעות".
משרד ההגנה הבריטי הביע דאגה מהתקרית והפציר באירנים שלא לחולל פעולות נוספות שעלולות לדרדר את המצב המתוח ממילא במפרץ הפרסי. בלונדון טוענים ששלוש ספינות אירניות ניסו לעצור את המכלית הבריטית, זאת לעומת דיווחים אחרים שבהם נטען כי חמש ספינות אירניות היו מעורבות באירוע.
ברשת CNN דווח שהמכלית הבריטית יצאה מהמפרץ הפרסי וחצתה את אזור מצרי הורמוז, כשהאירנים דרשו שתשנה את מסלולה ותעצור בסמוך למים הטריטוריאליים של אירן. בתגובה, ספינת מלחמה של הצי הבריטי שליוותה את המכלית כיוונה את תותחיה לעבר הכוחות האירנים והזהירה אותם שעליהם להתרחק.
"הספינה HMS Montrose התמקמה בין הספינות האירניות למכלית הבריטית וממנה נשמעו האזהרות לאירנים להתרחק", מסר גורם ממשלתי בריטי. האירנים נשמעו לאזהרה ונסוגו. מטוס חיל האוויר האמריקני שריחף מעל האזור תיעד את ההתרחשות.
התקרית מגיעה כשבוע לאחר שהצי הבריטי עצר מכלית אירנית בגיברלטר יחד עם 28 אנשי הצוות שעליה. המעצר נעשה לבקשת ארצות הברית, בחשד שהספינה ניסתה להעביר נפט לסוריה - תוך הפרת הסנקציות של האיחוד האירופי.
המכלית האירנית, באורך 330 מטרים, עשתה את דרכה לסוריה ונעצרה 4 ק"מ דרומית לגיברלטר. הבריטים טענו כי מדובר במים הטריטוריאליים שלהם אך ספרד טענה בעבר כי מדובר בשטח ימי ספרדי. הרשויות בגיברלטר, טריטוריה בריטית בקצה הדרומי של ספרד, אמרו לאחר התקרית כי הם חושדים שהמכלית אכן הפרה את הסנקציות.
בטהרן הגיבו בזעם למעצר בגיברלטר, שר החוץ האירני מוחמד זריף טען כי מדובר ב"מעשה לא חוקי", ובכיר במשמרות המהפכה הזהיר מפעולות תגמול ל"חטיפה". לדברי הבכיר, "אירן מחויבת לפעול כפי שפועלת בריטניה - אנחנו מחויבים לתפוס מכלית נפט בריטית אם אנשינו לא ישוחררו". אותו גורם בכיר ציין כי "בריטניה צריכה להיות מפוחדת מאוד מהצעדים שבכוונת אירן לנקוט כנגד ההתקפה הבלתי חוקית על מכלית הנפט שלנו".
מעצר המכלית האירנית בוצע ככל הנראה כחלק ממדיניות "הלחץ המקסימלי" שמפעיל טראמפ על אירן. במסמכים שנתפסו על המכלית נכתב כי היא יצאה מעירק ולא מאירן, אך החשש הוא כי הם זויפו. רוב העובדים שהיו על הסיפון היו הודים, פקיסטנים ואוקראינים.