ראש ארגון האנרגיה האטומית באירן, עלי אכבר סאלחי, אמר הבוקר (ראשון) לחברי פרלמנט אירנים כי המדינה תחדש את הפעילות של כור המים הכבדים בעיר אראק. את הדברים דיווחה סוכנות הידיעות האירנית איסנ"א, שציטטה חבר פרלמנט שנכח בפגישה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
מים כבדים הם רכיב מרכזי בהפקת פלוטוניום, דלק שמשמש נשקים גרעיניים. כבר בחודש מאי השנה הודיעו באירן כי הם מתכננים להפעיל אמצעים מסוימים שחורגים ממה שהוסכם בהסכם הגרעין, זאת לאחר שארה"ב נסגה מההסכם והפעילה מחדש את הסנקציות על אירן.
בתחילת יולי חסאן רוחאני, נשיא אירן, אמר שמדינתו תגביר את רמות העשרת האורניום ותשיב לפעילות את הכור באראק. על פי רוחאני, אם המדינות החתומות על הסכם הגרעין לא יגנו על אירן מפני הסנקציות האמריקניות וימשיכו לקיים עמה סחר, המדינה תמשיך לפרוץ את התנאים שהוחלטו בהסכם.
בסוף השבוע דווח בארה"ב כי משמרות המהפכה שיגרו ביום רביעי טיל בליסטי מדרום אירן לטווח בינוני. לדיווחים הגיב בכיר בצבא אירן, ואמר כי מדובר בפעילות שנועדה לענות על "צורכי ההגנה" של ארצו. לדברי הבכיר, מקור במטכ"ל האירני ששוחח עם סוכנות הידיעות Fars News, ניסויי שיגורי הטילים הינם למטרות הגנה בלבד.
"הפעולות הללו הן נורמליות ונובעות מהצורך להגן על ארצנו", הבהיר הבכיר. לטענתו, עוצמת תוכנית הטילים האירנית היא למטרות הגנה בלבד ו"לא מכוונות כלפי אף מדינה - אלא רק על מנת להגיב להפרות אפשריות של הריבונות שלנו" - בהתייחסות לתקריות המל"טים עם ארצות הברית בתקופה האחרונה.
עוד הפנה הבכיר מסר תקיף לארה"ב והבהיר: "הרפובליקה האסלאמית של אירן לא צריכה לבקש רשות מאף מעצמה עולמית בכל הקשור להגנה על עצמה, ההגנה היא חלק בלתי נפרד מהאחריות של כוחות הצבא האירניים והריבונות של ארצנו".
הבכיר לא התייחס באופן מפורש לפרטי השיגור שדווחו בארצות הברית: לפי הפרסומים, בכיר במשרד ההגנה האמריקני טען כי האירנים שיגרו טיל מסוג "שיהאב 3" לטווח של כאלף קילומטרים. בארה"ב הבהירו כי הניסוי לא איים על ספינות או חיילים באזור.
הצעדים האחרונים באירן מגיעים על רקע ההסלמה במפרץ הפרסי בין ארה"ב ובריטניה מול משמרות המהפכה, בעקבות תפיסת המכלית הבריטית ליד מיצרי הורמוז ומנגד - תפיסת המכלית האירנית ליד מיצרי גיברלטר.
בצל המתיחות הגואה, הנשיא האירני חסן רוחאני הציב אולטימטום השבוע בנוגע להסכם הגרעין עם המעצמות לאחר פרישת ארה"ב ממנו: "אם תוך 60 יום לא נגיע להסכמים עם המדינות הנותרות החתומות על ההסכם, נתחיל בצעד השלישי של הנסיגה מההתחייבויות שלנו". הוא שיגר את המסר לנשיא ארה"ב טראמפ ואמר כי "אנחנו לחלוטין מוכנים לשבת למשא ומתן הוגן, חוקי וכנה כדי לפתור את הבעיה, אבל בו זמנית לא נהיה מוכנים להיכנע בשם הדיאלוג".
רוחאני אף הזכיר את הפלת המל"ט האמריקני על ידי אירן ושיגר איום שלפיו "אם האמריקנים יחדרו לשטח האווירי של אירן עם רחפן נוסף הם יקבלו את אותה התגובה". בתוך כך, רוחאני התייחס גם לתקריות שאירעו לאחרונה באזור מיצרי הורמוז במפרץ הפרסי, אזור המוגדר אסטרטגי שדרכו עוברת כחמישית מתפוקת הנפט הנצרכת ברחבי העולם. "המיצרים הם לא מקום לשחק בו עם החוק הבינלאומי", הדגיש רוחאני והוסיף כי העולם צריך להיות אסיר תודה שכוחות אירניים משמרים את הביטחון במיצרי הורמוז.