נבחרת הנשים של ארה"ב בכדורגל עשתה אתמול (ראשון) היסטוריה כשקטפה את גביע העולם הרביעי בתולדותיה, אך לשחקניות נותר עדיין קרב לא פשוט בבית. הניצחון 0-2 על נבחרת הולנד הוכיח פעם נוספת שנבחרת הנשים האמריקנית עדיין נמצאת כמה רמות מעל יריבותיה, וכפי שהשחקניות מעידות בעצמן, מגיע להן להשתכר כמו הגברים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
עוד לפני שריקת הפתיחה של הטורניר בצרפת, עשרות שחקניות בנבחרת האמריקנית הגישו תביעה ייצוגית נגד ההתאחדות הלאומית לכדורגל בגין אפליה מגדרית. בתביעה נטען כי למרות שהן עושות עבודה זהה למקביליהן הגברים, הן מקבלות שכר נמוך יותר ונאלצות לעבוד בתנאים ירודים בהרבה.
בעוד הפרס על זכייה בגביע העולם לגברים ב-2018 עמד על סך 38 מיליון דולרים (מתוך סכום כולל של 400 מיליון דולרים לנבחרות המשתתפות), נבחרת הנשים של ארה"ב תקבל השנה 4 מיליון דולרים (מתוך 30 מיליון דולרים). מדובר בסכום של כ-250 אלף דולרים לשחקנית, כשאם נבחרת הגברים של ארה"ב הייתה מנצחת, כל אחד מהשחקנים היה משלשל לכיסו סכום של כ-1.1 מיליון דולרים.
בעיצומו של הטורניר הנוכחי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הסתכסך בטוויטר עם כוכבת וקפטנית הנבחרת מייגן ראפינו על רקע סירובה הפומבי להתארח בבית הלבן אם נבחרתה תזכה בגביע. "קודם שמייגן תנצח לפני שהיא מדברת. סיימי את העבודה", צייץ טראמפ בהתרסה.
אלא שאחרי הניצחון המרשים אתמול, שאמור לרצות את הנשיא האמריקני לאור מדיניותו של "אמריקה קודם", טראמפ נשמע אחרת ואף בירך את השחקניות על "ההישג המדהים שרשמו", זאת למרות שלא טרח אפילו לצפות במשחק הגמר במלואו. "זה היה משחק מאוד מרגש", אמר טראמפ בשיחה עם עיתונאים בנמל התעופה בניו ג'רזי. "יצא לי לראות חלק ממנו. הן שחקניות מעולות וזה כבוד גדול שהן קטפו (את הגביע – א.א) בשביל ארה"ב". עם זאת, גם כעת ניצב סימן שאלה גדול מעל הביקור של השחקניות בבית הלבן.
כשנשאל אם ספורטאיות צריכות להרוויח כמו גברים, טראמפ השיב: "בשביל לעשות את זה צריך להסתכל על המספרים כי כשמדברים על כדורגל בגביע העולם זה דבר אחד, אבל כשמדובר על כדורגל מקצועני צריך לראות מי מכניס כמה. אני לא מכיר את המספרים. אצל הגברים יש כוכבים מאוד גדולים וגם אצל הנשים יש כוכבות. צריך לברר כמה צופים מגיעים לכדורגל נשים מלבד גביע העולם, אבל הייתי רוצה לראות את זה קורה".
"הספורטאיות האלה מייצרות יותר הכנסות"
דבריו של טראמפ מרמזים שכדורגל הנשים בארה"ב לא רווחי באותה מידה כמו כדורגל הגברים. לפי ה"וול סטריט ג'ורנל", מאז זכייתה בגביע העולם ב-2015, נבחרת הנשים רשמה הכנסות גבוהות יותר ממשחקי הגברים. הגמר הקודם של טורניר הנשים אף זכה לכמות הצופים הגבוהה ביותר למשחק כדורגל בתולדות ארה"ב, הן של נשים והן של גברים. כך לפחות היה המצב עד הגמר אתמול.
כמו כן, חברת הלבשת הספורט "נייקי" הודיעה שמדי נבחרת הנשים הפכו למדי הכדורגל הנמכרים ביותר באתר שלה בשנה בודדת. כל זאת עוד לפני שמדברים על פערי הרמות היחסיים בין נבחרת הנשים של ארה"ב לזו של הגברים, שאף מעולם לא העפילה לגמר המונדיאל.
קריאות "שכר שווה, שכר שווה" נשמעו ברחבי האצטדיון בליון במהלך משחק הגמר וכוונו לאוזניהם של ראשי FIFA, בזמן שהשחקניות האמריקניות פילסו את דרכן לעבר הגביע המוזהב. עם זאת, המנצחות הגדולות מעולם לא נתנו רק למעשיהן לקבוע את גורלן.
"אנחנו אומרות מה שאנחנו מרגישות", אמרה ראפינו, מלכת השערים של הטורניר עם שישה כיבושים, במסיבת העיתונאים אחרי הגמר. "אנחנו קבוצה של נשים מאוד חזקות ומתריסות. כל השחקניות בגביע העולם הזה נתנו מופע יותר מרהיב משהיה ניתן לבקש. אנחנו לא יכולות לעשות יותר מזה".
בחודש מרס הגישו 28 שחקניות בנבחרת תביעה אזרחית נגד התאחדות הכדורגל האמריקנית בטענה לאפליה על רקע השכר הנמוך יותר שקיבלו שחקניות נבחרת הנשים בהשוואה לנבחרת הגברים. בכתב התביעה נטען כי התשלום הנמוך יותר התקבל "עבור עבודה זהה בשעה שנמנע מהן כמות משחקים, אימונים ותנאי נסיעות זהים". בחודש שעבר הצדדים הסכימו להליך לגישור, שממתין עד לאחר טורניר גביע העולם.
"ברגע זה של גאווה עצומה עבור ארה"ב, המשוואה העצובה נותרת ברורה מתמיד והאמריקנים לא מוכנים לקבל זאת יותר", אמרה מולי לוינסון, דוברת נבחרת הנשים, עם הגשת כתב התביעה. "הספורטאיות האלה מייצרות יותר הכנסות ורושמות רייטינג גבוה יותר, אך מקבלות שכר נמוך יותר רק מעצם היותן נשים. הגיע הזמן שההתאחדות תתקן את אי השוויון הזה אחת ולתמיד".