ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב היום (שני) לטענות שר החוץ האירני זריף כי מדינתו עברה את רף העשרת האורניום שנקבע בהסכם הגרעין מ-2015. "כבר הוכחנו שכל הסכם הגרעין עם אירן בנוי על שקר אחד גדול. עכשיו אפילו טהרן מודה בכך", אמר נתניהו.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
במהלך טקס יחידות מצטיינות במערך המילואים, התייחס נתניהו לנושא: "היום הודיעה אירן שהיא מפרה התחייבות מפורשת שלה, כשהיא חצתה את רף 300 ק"ג בהעשרת אורניום. אירן מתקדמת בצעד משמעותי לייצור נשק גרעיני".
"כשחשפנו את ארכיון הגרעין הסודי, הוכחנו שכל הסכם הגרעין עם אירן בנוי על שקר אחד גדול", המשיך נתניהו. "עכשיו אפילו טהרן מודה בכך. בקרוב ייחשפו עוד הוכחות שאירן שיקרה כל הזמן. ישראל לא תאפשר לאירן לפתח נשק גרעיני".
שר החוץ האירני, מוחמד ג'וואד זריף, הודיע מוקדם יותר היום כי ארצו תעשיר אורניום מעל לרמה של 3.67% - הרמה שנחשבת מתאימה להפקת אנרגיה גרעיני אזרחית. חריגה מעל לרמה זו תסמן את הצעד הראשון בתהליך שיכול, בסופו של דבר, להוביל ליצירת ראש נפץ גרעיני. עד כה, אירן הכחישה כי בכוונתה לפתח פצצת אטום.
"האירופאים לא מילאו את הבטחותיהם להגן על האינטרסים של אירן במסגרת העסקה", הסביר זריף את המהלך. "הצעד הבא שלנו יהיה העשרת אורניום מעבר ל3.67%, המותר על פי העסקה". בתגובה, קרא שר החוץ הבריטי לאירן להימנע מכל צעדים נוספים שירחיקו אותה מהסכם גרעין, ולשוב לעמוד בתנאי ההסכם הקיים.
מוקדם יותר היום פרסמה סוכנות הידיעות האירנית הרשמית למחצה "פארס" כי הרפובליקה האסלאמית הוציאה לפועל את איומיה - וחצתה את רף המקסימום של האורניום המועשר שבו מותר לה להחזיק. שעה קלה לאחר הדיווח, שר החוץ האירני זריף אישר את הפרטים. סמוך לכך, במטרה לעודד את האיחוד האירופי לפעול להקלת הסנקציות, הודיע דובר משרד החוץ האירני שנסיגתה של אירן מהסכם הגרעין עדיין הפיכה.
אירן למעשה הפרה ביודעין את הסכם הגרעין שעליו חתמה עם המעצמות ב-2015, שקובע כי המדינות החברות בו צריכות לפרוש במקרה של חריגה כזו. בסוכנות לאנרגיה אטומית של האו"ם התייחסו לדיווחים: "המפקחים שלנו בשטח, והם ידווחו לנו ברגע שהספירה תאומת".
לדברי הגורם הבכיר באירן, תעשיית הגרעין של הרפובליקה האסלאמית צברה כ-300 ק"ג של אורניום מועשר ברמה של 3.7. "הגדלנו את כושר הייצור של האורניום", הבהיר אותו גורם, ששמו לא פורסם. "אני מצהיר כי החלה הספירה לאחור. הגידול בייצור יעלה בחדות, וגם לאחר חציית רף ה-300 ק"ג נמשיך להגדיל את קצב העשרת האורניום".