באירן מחריפים את הטון נגד ארה"ב: האייתוללה חמינאי, המנהיג העליון של אירן, הצהיר היום (שבת) כי משא ומתן מכול סוג עם ארצות הברית הוא "טעות ברורה". לדבריו, אירן אינה יכולה לסמוך על המילה של ארצות הברית. עוד איים חמינאי כי "אף מדינה באזור לא תוכל לייצא נפט, אם לנו אסור לעשות זאת" - והבהיר כי ארצו תסגור את מיצרי הורמוז אם ייאסר עליה לייצא נפט.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בפגישה עם בכירים במשרד החוץ, שגרירים ודיפלומטים אמר חמינאי: "אף נפט לא יזרום ונסגור את מיצרי הורמוז אם לא יאפשרו לנו". חמינאי גיבה את עמדת רוחאני שאמר השבוע כי הצרת צעדיה של אירן תגרום לסגירה מיצרי הורמוז והדגיש כי הוא תומך בהצעת הנשיא רוחאני לחסום את ייצוא הנפט מהמפרץ: "אלו הערות חשובות שמשקפות את המדיניות והגישה שלנו". המנהיג העליון של אירן אף הנחה את אנשי משרד החוץ להדגיש את ההתנגדות האירנית לסנקציות.
חמינאי הוסיף: "כבר הדגשתי בעבר שאי אפשר לסמוך על המילה של האמריקנים ואפילו על החתימה שלהם. לכן, משא ומתן הוא חסר תועלת". לדבריו, "זו טעות להניח שמשא ומתן או ביסוס קשרים עם ארצות הברית יפתור את בעיות המדינה. לארצות הברית יש בעיות יסוד עם עצם קיום הממסד האסלאמי. וושינגטון רוצה לחזור לעמדה ולמעמד ממנו היא נהנתה באירן לפני המהפכה של 1979, והם לא יהיו מרוצים משום דבר פחות מכך".
חמינאי הורה לאחרונה לסוכנויות האירניות להיערך להגדלת היקף העשרת האורניום במצב שבו הסכם הגרעין שנחתם עם מעצמות המערב מתפרק אחרי שארה"ב פרשה ממנו - והשבוע הודיע בכיר במדינה כי אירן הקימה מפעל חדש שמסוגל לייצר מדחפים עבור כ-60 צנטריפוגות מדי יום.
במסגרת ההסכם מ-2015, עליו חתומות רוסיה, סין, בריטניה, צרפת וגרמניה, אירן התחייבה להגביל את תכנית הגרעין שלה בתמורה להקלה בסנקציות. מאז נטישת וושינגטון את ההסכם, שאר המדינות החתומות עליו מתאמצות להציל אותו בטענה שמדובר בדרך הטובה ביותר למנוע מאירן לפתח נשק גרעיני. מאז הפרישה האמריקנית טהרן הבהירה שהיא תמתין לראות כיצד שאר המעצמות מגיבות, אך אותתה שהיא מוכנה להחזיר לפעילות את מאמצי ההעשרה שלה. עלי אכבר סאלחי, ראש סוכנות הגרעין האירנית, התעקש שהמפעל החדש אינו מהווה הפרה של תנאי ההסכם.
"במקום לבנות את המפעל הזה בעוד 7-8 שנים, אישרנו את הבנייה כבר במהלך המשא ומתן אבל לא התחלנו בעבודות", אמר סאלחי לתקשורת המקומית. "כמובן שהמנהיג העליון מעודכן לחלוטין ומסרנו לו בזמנו את כל המידע הרלוונטי. כעת שהוא נתן את ההוראה, המפעל החל לפעול".
לדבריו, המפעל יוכל לייצר בכל יום מדחפים עבור כ-60 צנטריפוגות מסוג IR-6. לפני חודש סאלחי הודיע שאירן החלה לבנות את התשתית לקראת הקמת צנטריפוגות מתקדמות במתקן בנתנז. במקביל, אירן הודיעה על כוונתה להתחיל תהליך שבו תוגדל תפוקת העשרת האורניום של המדינה. לדברי המנהיג העליון, טהרן מעוניינת לשמור על היכולת לשוב לפעילות העשרת האורניום בטווח זמן מיידי.
"הוריתי לסוכנות לאנרגיה אטומית של אירן להתכונן להעשרת אורניום של 190,000 יחידות עבודה הפרדתית כפיצוי על הזמן שהיינו במסגרת הסכם הגרעין", אמר חמינאי בחודש שעבר. "הוריתי לעשות הכנות ראשוניות כדי להיות מוכנים כמה שיותר מהר כך שאם הנשיא יורה על כך, יהיה אפשר להתחיל בהעשרה כבר מחר".