בדרך להסכם שלום פורץ דרך? נשיא רוסיה פוטין פנה היום (רביעי) בפנייה דרמטית לראש ממשלת יפן שינזו אבה והציע לו לחתום על הסכם שלום שיפסיק את היריבות מהמדינות - מכיוון שהסכם שלום מעולם לא נחתם בין המדינות מאז מלחמת העולם השנייה. פוטין הושיט יד לשלום לא רק ליפן: אתמול, במסגרת ועידה מיוחדת, הנשיא הרוסי ועמיתו הסיני שי ג'ינפינג הפגינו יכולות קולינריות ובישלו יחד חביתיות וגם אכלו יחד וודקה וקוויאר.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הסכסוך בין המדינות, שכנות לא רחוקות, פגע ביחסי הסחר והיחסים הדיפלומטים בין מוסקבה לטוקיו בשבעת העשורים האחרונים. יפן מיהרה להגיב להצעת פוטין והזכירה לרוסים שיפן עדיין מצפה להחזרת האיים שרוסיה כבשה ממנה באוקיאנוס השקט בימים האחרונים למלחמה.
"בדיוק עלה לראשי רעיון", אמר פוטין במהלך דיון פתוח של תשובות ושאלות שנערך במסגרת הוועידה הכלכלית בוולאדיבוסטוק. "בוא נסכם הסכם שלום לפני סופה של השנה, בלי תנאים מוקדמים", הפתיע הנשיא הרוסי.
בהמשך השיחה פוטין לחץ ואמר: "זו לא בדיחה". הנשיא הרוסי הסביר את המהלך הדיפלומטי יוצא הדופן ופירט שהתכוון לחתום הסכם ואז למצוא יחד פתרון לכל הסוגיות שעדיין נמצאות במחלוקת בין המדינות. רוסיה ויפן טוענות ריבונות באיים שידועים ברוסיה בשם האיים הקוריליים הדרומיים לפי רוסיה וביפן - הטריטוריות הצפוניות
אחרי ההצעה של פוטין, במהלך תדרוך לכתבים בטוקיו, מזכיר הקבינט היפני יושיהידו סוגה אמר: "אני לא רוצה להגיב על הדברים של הנשיא פוטין אב, אנו נאמנים לעמדתנו על פיה סוגיית הטריטוריות הצפוניות צריכה להיפתר לפני כל הסכם שלום". רוסיה שולטת באיים מאז סיום מלחמת העולם השנייה, יפן טוענת שברית המועצות כבשה את האיים וגירשה 17 אלף תושבים ללא סיבה מוצדקת.
פוטין, ששקוע בסכסוכי סחר עם המערב ומוגבל בשל הסנקציות, מנסה לפתוח את השוק הרוסי להשקעות יפניות. עם זאת, ויתור על האיים ייתפס על ידי הרוסים כחולשה לא אופיינית לנשיא הרוסי. בעבר פוטין טען שרוסיה חוששת מהקמת בסיס טילים באיים. "אפשר לדון על הכול", אמר פוטין, "אנחנו מדברים כבר 70 שנה".