ארצות הברית שבה להטיל סנקציות על אירן לאחר שפרשה מהסכם הגרעין: מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו הודיע היום (שני) כי הבית הלבן יפרסם את שורת הסנקציות שיינקטו כלפי אירן, וייכנסו לתוקף החל ממחר בבוקר. הסנקציות צפויות להתמקד בעיקר בתעשיית הרכב האירנית, במסחר בזהב ובמתכות יקרות אחרות, בפחם, בתוכנות מחשב ובתעשיית השטיחים האירנית. לדברי פומפאו, ארה"ב מתכננת לאכוף את הסנקציות במלואן בהוראת הנשיא טראמפ, במטרה להגיב על פעולותיה של אירן, שאותן הוא הגדיר "מרושעות".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
מזכיר המדינה, שדיבר עם עיתונאים בדרכו חזרה מסיור באסיה אמר: "זהו עניין חשוב עבורנו לנסות ולהקדיש מאמץ רב כדי למנוע מאירן להמשיך בפעילותה העוינת". פקיד במשרד האוצר האמריקני הוסיף כי הסנקציות יחלו הלכה למעשה ביום שלישי בשעה 12:00 בצהריים - שעון ארצות הברית.
אתמול פרסמה סוכנות ידיעות מקומית באירן כי בכיר בממשל בטהרן קרא למדינות אירופה שעדיין חתומות על ההסכם להתייצב לצדה ולנקוט עמדה ברורה עוד לפני הטלת הסנקציות הכלכליות על ידי ארצות הברית. לדבריו, זהו המעט שיכולות מדינות אירופה לעשות על מנת לפצות את האירנים אחרי פרישת וושינגטון מההסכם - בחודש מאי האחרון.
בריאיון שנערך עימו אמר בכיר במשרד הנשיא האירני, מאג'יד טאחט רבאנשי, כי על מדינות אירופה לגבש תכנית שתגן בראש ובראשונה על האינטרסים הכלכליים של הרפובליקה האסלאמית. בהתחשב בכך שמשרד האוצר האמריקני הודיע כי יחל בהטלת סנקציות על כמה תעשיות אירניות מרכזיות ובראשן תעשיית הנפט הוסיף רבאנשי כי אם ישכילו המדינות האירופיות החתומות על הסכם הגרעין לעמוד לצד אירן רק לאחר מועד כניסת הסנקציות לתוקפן, המהלך יהיה חסר כל משמעות. זאת, מאחר שמרגע כניסת הסנקציות לתוקפן - יימנעו צרכנים רבים מקניית הנפט המקומי.
"הבהרנו למדינות החתומות על ההסכם כי כל מאמץ שייעשה לאחר כניסת הסנקציות לתוקפן יהיה חסר חשיבות וחסר כל משמעות", אמר. עוד ציין רבאנשי, שהיה מעורב במשך קרוב לשנתיים בשיחות הגרעין שנערכו בין המעצמות לבין אירן, כי כישלון של אירופה במניעת הסנקציות לא יוביל את טהרן לשוב לשולחן המשא ומתן ולדון בתכנית הגרעין: "לא ניכנס לסבב נוסף של שיחות - לא עם אירופה ולא עם שום גורם אחר. אנו שואפים כי כל הידברות על התכנית תהיה פורה ובעלת תכלית, ולא שיחות לשם שיחות".
גם מנהיגה העליון של אירן עלי חמינאי התייחס לימים הקשים העוברים על כלכלתה של ארצו והדגיש כי כל החלטה שמטרתה הוא שימור הסכם הגרעין לאחר פרישת ארצות הברית חייב להיות מעוגן בערבויות מעשיות מצד אירופה - ולא רק בדיבורים.
בעקבות ההגבלות החדשות על ייצוא נפט מאירן פורסם אמש בערוץ החדשות הרשמי במדינה כי טהרן גיבשה תכנית להקלה על חליפין של מטבע זר. זאת, על מנת לנסות ולהתמודד עם צניחת המטבע הדרמטית שהגיעה לשפל חסר תקדים, ולקראת הטלת הסנקציות של ארצות הברית עליה. עוד נמסר כי רוחאני איים כי אם יצוא הנפט של אירן ייפגע, תסגור אירן את מיצרי הורמוז.
לפני כשבוע סיפק טראמפ הצהרה מפתיעה במהלך מסיבת עיתונאים והודיע כי הוא מוכן להיפגש עם מנהיגי אירן "ללא תנאים מוקדמים". כשנשאל האם הוא מוכן לפגישה כדי לדון בדרכים לשיפור היחסים בין המדינות לאחר פרישת ארה"ב מהסכם הגרעין, טראמפ השיב בחיוב והוסיף: "אני מאמין בפגישות, במיוחד כשמה שנמצא על הפרק הוא מלחמה".
בתגובה לדברים טענו פקידי ממשל בכירים בטהרן כי הצעתו של נשיא ארצות הברית "משפילה". גם הנשיא חסן רוחאני התייחס במרומז לעניין והבהיר כי לא יהיה מוכן לשום ויתור הנוגע לזכויות ייצוא הנפט מארצו.
לקראת כניסת הסנקציות לתוקף, האינפלציה ברפובליקה האסאלמית זינקה בתקופה האחרונה והגיעה לשיא של 250%. בניסיון למזער את הנזקים בכלכלה המקומית אמר יושב ראש הפרלמנט האירני, שהיה האיש שדחף למשא ומתן עם ממשל אובמה, כי ייתכן שהתנאים הנוכחיים הבשילו וכי הגיעה השעה לפתוח בשיחות עם וושינגטון, אם כל חברי הפרלמנט יסכימו למהלך.
בחודש מאי האחרון הודיע טראמפ על פרישת ארצו מהסכם הגרעין שנחתם בין אירן למעצמות. בעקבות הפרישה הודיע נשיא ארצות הברית כי הסנקציות שהוטלו בעבר על הרפובליקה לא ישובו בתנאי ששאיפות הגרעין האירניות ירדו מסדר היום או לכל הפחות יצומצמו באופן ניכר.
צמרת מערכת הביטחון, בכירי מערכת אכיפת החוק, אמנים מובילים וגיבורים מעוררי השראה – וכולם Live על במות בנייני האומה. ועידת המשפיעים של חברת החדשות ב-3 בספטמבר 2018 בבנייני האומה בירושלים | הבטיחו את מקומכם והירשמו: https://newsevent.co.il/