כנראה שהמאמצים למנוע מרוסיה להעביר לסורים את מערכת ה-S-300 כבר לא יצלחו, פשוט כי המערכת כבר החלה לעבור לידיהם: שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, הצהיר אמש (שישי) לאחר נאומו בעצרת הכללית של האו"ם בניו יורק, כי ארצו כבר החלה למעשה בהעברת מערכת ההגנה המתקדמת מפני טילים לידיה של דמשק.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
העברת המערכת החלה למרות ההסתייגויות שהביעה ישראל בפני הרוסים מהמהלך - זאת כעשרה ימים לאחר התקרית החמורה בשמי סוריה, במהלכה הופל מטוס תובלה רוסי ועליו 15 אנשי צוות, לאחר תקיפה ישראלית באזור לטקייה שבצפון מערב המדינה.
רק אתמול התייחס שר הביטחון, אביגדור ליברמן, לסוגיית העברת המערכת המתקדמת לידי הסורים - ואמר כי ישראל מצויה בקשר טוב עם הרוסים ומנהלת עמם מגעים: "יש הרבה מגעים ויש הרבה תיאומים, הכל בצינורות החסויים. מבחינתנו, כל האחריות על הפלת המטוס הרוסי - על צבא סוריה. אנחנו ממשיכים בתיאום הביטחוני, אין לנו עניין לנהל שיח תקשורתי עם הרוסים. יש לנו דרכים לתקשר".
מוקדם יותר השבוע הציגו הרוסים את "הראיות" שלטענתן מעבירות את האחריות לישראל. על פי תמונת מכ"ם של מערכת ההגנה האווירית S-400 המוצבת בסוריה, ניתן לראות לטענתם את מטוסי חיל האוויר הישראלי במהלך התקיפה בלטקיה. אחד מהם נראה מסתתר מאחורי מטוס הביון הרוסי בזמן שטיל הנ"מ הסורי נורה לכיוונו - מה שמוכיח לטענתם את ממצאי התחקיר שערכו ולפיו מטוסי צה"ל השתמשו במטוס הרוסי כמגן.
האם ה-S-300 משנה את חוקי המשחק באזור?
טווח הגילוי של המערכת הוא כ-200 ק"מ, לכן אם תוצב באזור דמשק - היא יכולה לזהות כל כלי טיס שימריא מבסיס רמת דוד בישראל. מהלך מסוג זה ייתן לסורים שליטה טובה על המרחב האווירי. אך למרות זאת לטייסים הישראלים היכרות עם המערכת כיוון שזו נמצאת בשירות צבאות במזרח התיכון כבר שנים.
ניתוח הביצועים שלה מעיד על יכולות מוגבלות למדי - פרט שנחשף בעיקר בתקיפה האמריקאית בסוריה בחודש אפריל האחרון. באותה תקיפה 60 טילי טומהוק השמידו עשרות מטרות של משטר אסד והמערכת הצליחה ליירט רק אחד מבינהם.
אם יוגבל במעט חופש הפעולה של המטוסים הישראליים בעזרת המערכת, יש לצה"ל יכולת להפעיל חימוש מדויק לא רק בעזרת מטוסים. לצה"ל רקטות וטילים בעלי טווחים של מאות ק"מ שניתן לשגר מהיבשה ומהים לכל מטרה במזרח התיכון.