בתאילנד נשמו לרווחה כשמצאו את 12 נערי קבוצת הכדורגל ומאמנם שנמצאו לכודים במערה לאחר שנעדרו במשך תשעה ימים. אלא שעכשיו, האתגר הוא להוציא אותם מהמערות הסבוכות שהתמלאו מים וההערכה היא שהם יאלצו להמתין לפחות חודש עד החילוץ. ג'מיל אסתיתה, סגן מפקד יחידת חילוץ צוללים צפון של משטרת ישראל סיפר בשיחה עם החדשות Online על המורכבות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"צלילת מערות היא אחת הצלילות המסוכנות בעולם לצלילות מיומנים - רמת הסיכון היא מטורפת", אמר אסתיתה וסיפר על המשתנים הרבים שעלולים לגרום לאסון. "זמן האוויר המוגבל, הפאניקה, המיומנות, המעברים הצרים וסכנת ההתמוטטות - יכול להיות שבאמת יותר נכון לחכות פרק זמן מסויים".
אסתיתה מספר שאורכם של המעברים בהם צריך לעבור כדי לצאת מהמערה יכולים להגיע לכמה קילומטרים בודדים שחלקם מלאים במים. חלק מהמעברים מאוד צרים ומחייבים הורדת ציוד צלילה מהצולל ובעקבות מזג האוויר מפלס המים עולה ויורד. לדבריו, אפילו הקומנדו הימי התאילנדי התקשה בצלילה. "זו טכניקת צלילה מיוחדת שמחייבת ציוד וכלים שונים", הסביר.
אסתיתה מספר שצלילה בתוואי הסבוך היא מאוד מורכבת שגם צוללנים מוסמכים לא מוכשרים דיו כדי לעבור אותה והמורכבות עולה כשמדובר בילדים. סגן מפקד יחידת החילוץ סיפר על סיכונים רבים. "בצלילה אתה מאוזן בתוך טווח נוזלי".
"אנטי תנאים לצלילה נורמלית"
"אם אתה מנופח יותר מדי אתה נדבק לגג, אתה יכול להיתקע בסלעים החדים והצינורות עלולים להיחתך", הסביר סגן מפקד היחידה שצולליה מוסמכים לצלילה מסוג זה. "אם אתה כבד מדי והוצאת כמה בועות אוויר מהחליפה שמאזנת אותך אתה נדבק לקרקעית - זו ממש אמנות שדורשת מיומנות מאוד גבוהה".
גם הצמדת צוללן לכל נער היא מורכבת ודורשת שהמלווה יהיה או לצדו של הנער או מעליו. "אם המעברים צרים לא ניתן לעשות זאת", הסביר. "להיות לפני המחולץ או אחריו זה לא דבר מעשי כי אתה צריך לראות את הפנים של הבן אדם. אם אתה צולל מקדימה כשהבן אדם במצוקה אתה לא יכול לעזור לו".
נוסף על כל המשתנים שציין אסתיתה קיים גם הגורם של הלחץ שהילדים שרויים בו. "הילדים לא נמצאים במצב פיזי ונפשי מתאים לצלילה", הוא הסביר. "יש אנשים שנמצאים כבר בפאניקה, ללא החלק של הצלילה. הם רעבים, קר להם והם במוטיבציה ירודה. כל התנאים הם אנטי תנאים לצלילה נורמלית".