הסנאט באירלנד אישר היום (רביעי) בקריאה שנייה, הצעת חוק הקובעת שיבוא ומכירה של מוצרים מההתנחלויות הישראליות בשטחים תגרור עונש מאסר של עד 5 שנים או קנס בגובה של עד 250 אלף אירו. במידה והחוק יעבור סופית, תהיה זו הפעם הראשונה שמוטלות סנקציות פליליות על פעולה זו.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"מדובר בצעד מבורך ומדויק מבחינה משפטית", כתבו היום חברי סיעת בל"ד. "המדינה חייבת להבין שהיא ראויה לכל הסנקציות, חרם, והקפאת יחסים, כעונש על מדיניותה האלימה, והעושק היומיומי נגד העם הפלסטיני".
"כמו כן, אנו גם מקווים שהחוק יסמן התחלה של שלב חדש, בו ישראל תתחיל לשלם מחיר בינלאומי פוליטי, כלכלי ומוסרי על מעשיה. ולא פחות חשוב: שלב חדש בהתייחסות אל הלובי הציוני כלובי מסוכן לערכים שאירופה עצמה מתיימרת לייצג", כתבו בבל"ד.
הצעת החוק עלתה לראשונה באירלנד בסוף חודש ינואר, ראש הממשלה בנימין נתניהו גינה אז את הצעת החוק והורה לזמן את שגרירת אירלנד בישראל למשרד החוץ לשיחת נזיפה בנושא. המשבר המגיע כשלושה שבועות לאחר הביקור בישראל של שר החוץ של אירלנד, סיימון קווייני, במהלכו נועד עם נתניהו.
"ראש הממשלה מגנה בתוקף את יוזמת החקיקה האירית שכל מטרתה היא תמיכה בתנועת ה-BDS ופגיעה במדינת ישראל", נכתב אז בהודעה שפרסמה לשכת נתניהו. "היוזמה נותנת רוח גבית למבקשים להחרים את ישראל ועומדת בניגוד מוחלט לעקרונות המנחים של הסחר החופשי והצדק".
הצעת החוק האירית לא נוקבת במפורש בשמה של ישראל, כך שלכאורה היא לא תחול רק על ההתנחלויות ביהודה ושומרון, אלא על התנחלויות בלתי חוקיות בכל רחבי העולם. באופן תיאורטי, החוק יחול גם על מערב הסהרה, צפון קפריסין וחצי האי קרים. עם זאת, יוזמי החוק הצהירו בעבר כי ההצעה נועדה בעיקרה לאסור על עסקים עם "ההתנחלויות בישראל ביהודה ושומרון, מזרח ירושלים ורמת הגולן".