השחקנית קייט בלאנשט, שמשמשת גם כשגרירת רצון טוב של האו"ם לענייני פליטים, הופיעה אמש (שלישי) בפני מועצת הביטחון שדנה באימוץ מסקנות הדוח שמאשים את קציני צבא מיאנמר בביצוע רצח עם. בלאנשט חלקה בפני הפורום המכובד את חוויותיה בביקור במחנה פליטים: "החוויות שהם עברו לעולם לא יניחו להם". במיאנמר דחו את ההאשמות שנכללו בדוח: "אלו טענות שקריות, לא נקבל שום גינוי".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"אני אימא וראיתי את ילדיי שלי בעיניים של כל ילד פליט שפגשתי", סיפרה הכוכבת. "ראיתי את עצמי בכל הורה. איך אם, תהיה אשר תהיה, תוכל לשאת את מראה ילדה המושלך לאש?". עוד אמרה בלאנשט: "כמוכם, גם אני שמעתי את סיפורי הזוועה, מקרים של עינוי חמור ונשים שעברו התעללות קשה, אנשים שראו את יקיריהם נהרגים לנגד עיניהם, ילדים שראו את סביהם וסבותיהם ננעלים בבתים שהועלו באש".
בלאנשט הוסיפה: "התגובה של בנגלדש בתקופה האחרונה, שקיבלה יותר מ-700 אלף פליטים בתוך מספר חודשים וסיפקה להם הגנה, היא אחת המחוות ההומניות הבולטות והמשמעותיות בתקופה האחרונה". עם זאת, לדבריה, אין בכך פתרון הולם: "הצרכים הם עצומים, הסבל הוא רב ודרושה תמיכה בינלאומית גדולה".
במועצת הביטחון של האו"ם דנו בדוח שמאשים את קציני הצבא בפשעים נגד האנושות: אם יאומץ הדוח, ההחלטה תשפיע על נקיטת אמצעים משפטיים נגדם. שגרירת ארה"ב לאו"ם ניקי היילי אמרה בדיון: "נשים וילדות נאנסו בפומבי, חפים מפשע נרצחו והוצתו ללא שום סיבה מלבד הדת והזהות האתנית". היילי הוסיפה: "הדוח מזהה קבוצה אחרת כאחראית לרוב הפשעים הללו - הצבא הבורמזי וכחות הביטחון. עלינו לדרוש אחריות מהאנשים שגרמו לאלימות הזו. העולם כולו צופה במה שנעשה בקרוב ובדרך בה נפעל".
הדוח החמור נגד מיאנמר - וזוכת פרס נובל
לפי הדוח של צוות החקירה המיוחד, מפקדים בכירים בצבא מיאנמר ביצעו רצח עם ואחראים להפרות חמורות של זכויות אדם כלפי בני שבט הרוהינגה המוסלמים. הדוח שפורסם השבוע נוסח בשפה החריפה ביותר שנשמעה מצד גורמים באו"ם מאז החלו הצעדים האלימים נגד המיעוט הדתי באוגוסט שעבר.
"צוות מציאת עובדות" שמנה שלושה חוקרים ופעל בכפיפות למועצת זכויות האדם של האו"ם ריכז מאות עדויות של בני רוהינגה שנמלטו ממיאנמר ושוהים כיום במחנות פליטים בבנגלדש השכנה, לצד תמונות לוויין ומידע נוסף שהרכיב את הדוח. החוקרים מצאו שרמטכ"ל הצבא ועוד חמישה גנרלים בכירים היו אחראים לביצוע שורה ארוכה של פשעים מזעזעים ובהם אונס קבוצתי, שרפת מאות כפרים, שעבוד ורצח של ילדים - במקרים רבים לנגד עיני הוריהם.
בדוח העריכו החוקרים שלפחות 10,000 בני אדם נרצחו באירועים האלימים, והיות שנמנעה מהחוקרים גישה לאזורי הסכסוך הם לא הצליחו לקבוע סכום מדויק של קורבנות. החוקרים קבעו שהמצב במיאנמר צריך להיבחן על ידי בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג ושהבכירים מוכרחים לעמוד לדין על פשעיהם.
בדוח שמתפרס על פני 20 עמודים נכתב: "יש מספיק מידע כדי להצדיק חקירה ותביעה של בכירים בשרשרת הפיקוד של צבא מיאנמר, כך שבית משפט מוסמך יוכל לקבוע את אחריות לרצח עם".
הממשלה שבראשה עומדת כלת פרס נובל לשלום, אונג סאן סו צ'י, סירבה בשבוע שעבר לשתף פעולה עם בית הדין הפלילי שבו מיאנמר אינה חברה. בדוח נמתחה ביקורת על כך שהממשלה צפתה מהצד בזמן שמסע השנאה וההרג שוטף את המדינה ואפשרה לו לשגשג. בתקשורת המקומית מרבים לעסוק בדמותה של סו צ'י, בטענה שהיא "לא השתמשה במעמדה כראש ממשלה ולא בסמכותה המוסרית כדי למנוע את האירועים, או אפילו לחפש דרכים חלופיות כדי להגן על האזרחים מטיהור אתני".
היציבות במיאנמר הופרה לפני שנה כשכוחות המשטר פשטו על בני מיעוטים בחבל ראחין בתגובה למתקפות של ארגון המזוהה עם בני הרוהינגה נגד 30 תחנות משטרה ובסיסי צבא. מאז, לפחות 700,000 מבני הרוהינגה נמלטו מאנשי כוחות הביטחון. הדוח קובע שגם כיום, בני המיעוט אינם יכולים לשוב לבתיהם.
האו"ם מגדיר "רצח עם" כפעולה שנועדה להביא להרס, באופן חלקי או כולל, של קבוצה לאומית, אתנית, גזעית או דתית. מקרי עבר של רצח עם בוצעו במדינות כמו בוסניה, סודן, במסע של המדינה האסלאמית נגד קהילות יזידייות בעירק ובסוריה ועוד.
צמרת מערכת הביטחון, בכירי מערכת אכיפת החוק, אומנים מובילים וגיבורים מעוררי השראה – וכולם Live על במות בנייני האומה. ועידת המשפיעים של חברת החדשות ב-3 בספטמבר 2018 בבנייני האומה בירושלים | הבטיחו את מקומכם והירשמו: https://newsevent.co.il/