הם לא יודעים מתי יגיע סוף העולם, אבל הם משערים איך זה יקרה: מדי פעם בפעם עולה לכותרות אזהרה חדשה לפיה סוף העולם קרוב - ושהאנושות צריכה להתחיל ולהיפרד לפני שהיא נכחדת. אלא שבניגוד ל"תחזיות" הללו שאינן מבוססות על דבר, יש מי שעשה עבודה רצינית ובדק מה באמת עלול להוביל לסוף העולם.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
המגזין "טיים" האמריקני פנה ללא פחות מ-50 זוכי פרס נובל בכימיה, פיזיקה, רפואה וכלכלה ושאל אותם מהי לדעתם הסכנה החמורה ביותר לקיום האנושות בימינו, ימים של איום בשימוש בנשק גרעיני לצד אסונות טבע גדולים כתוצאה משינויי מזג האוויר הקיצוניים.
ובמקום הראשון: יותר משליש מזוכי הנובל שנשאלו אודות הסוגיה ציינו את הגידול הדמוגרפי הצפוי באוכלוסיית כדור הארץ ואת הנזק הנגרם לאיכות הסביבה כגורמים המובילים שעלולים להביא לסופו של העולם. "שינויי האקלים והקושי לספק מזון ומי שתייה לאוכלוסייה הגדלה הם הבעיה הרצינית ביותר של האנושות", מציינים 18 מזוכי הנובל בנימוקיהם כשהם קוראים לייצר "סביבה פוליטית שתפתור את הבעיות".
מצפון תיפתח הרעה?
במקום השני ברשימת הסכנות לקיומה של האנושות - סוגיה שנמצאת בכותרות במיוחד בימים אלה: החשש ממלחמה גרעינית. 12 מזוכי הנובל שהשתתפו במשאל סבורים שמלחמה גרעינית היא זו שעלולה להביא עלינו את הקץ. המתח המתגבר בין צפון קוריאה והדיקטטור חמום המוח שעומד בראשה לבין הקהילה הבינלאומית עלול לדחוף לפרוץ מלחמה גרעינית.
בהקשר זה, היו נשאלים שציינו את הטרור והפונדמנטליזם כאלה שיובילו לסוף העולם. זוכי הנובל הביעו חשש שהקיצוניות הדתית והפחד שטרוריסטים ישתלטו על נשק להשמדה המונית יביאו את סופו של העולם.
במקום השלישי במדרג האיומים על העולם - מחלות זיהומיות, מחלות שטרם נתגלו או מחלות שיפתחו עמידות לתרופות. על פי ארגון הבריאות העולמי, ההתנגדות האנטיביוטית היא אחד האיומים הגדולים ביותר על הבריאות העולמית ועל הביטחון התזונתי של תושבי הכדור.
העולם על פי טראמפ
ויש גם נימוקים מסקרנים אחרים: יש מי שציינו כי מי שיביא לסוף העולם הם דווקא מנהיגי מדינות "גרועים". במשאל שפורסם במגזין "טיים" אמנם לא מוזכרים שמות המנהיגים אותם ציינו המשתתפים בו, אך שני משיבים הזכירו במפורש את נשיאותו של טראמפ כאיום ממשי.
חוקרים אחרים רואים בבורות עצמה סכנה לשלום העולם - והנימוקים? גם הם קשורים לטראמפ. "בעולם שבו מסקנות מדעיות מוטלות בספק או נדחות ומסווגות כ'חדשות מזויפות', כיצד יכול המדע לקוות למנוע כל סוג של אסון?", תהו.
גם החברה האנושית עצמה היא סיבה שעלולה להוביל לקץ הימים: החוקרים מצביעים על האנוכיות הגוברת, אובדן הכנות ואובדן פרספקטיבה אנושית בעידן האינטרנט על פיתוייו השונים כסיבות אפשריות. עוד ציינו שגל הפופוליזם, הקיטוב הפוליטי ואי השוויון בין בני אדם עלולים להוביל לאותה התוצאה - וכמותם גם שימוש בסמים.
ואולי בני האדם עצמם הם לא הסכנה אלא הטכנולוגיה שפיתחו? כמה נשאלים ציינו שהאינטליגנציה המלאכותית היא המסוכנת ביותר. לדבריהם, מאז שהומצאו המחשבים הראשונים קיים הפחד שחכמת המחשבים תעלה על האינטליגנציה האנושית.
אלא שרבים מבין 50 הנשאלים לא בהכרח פסימיים וחושבים שהסוף קרוב. לא מעט מהם דווקא אופטימיים לגבי האנושות ולא מצפים לאפוקליפסה כאן ועכשיו. חלקם דווקא סבורים שהמין האנושי הוא פלא שעסוק כל הזמן בניסיון להפוך את העולם למקום טוב יותר - ומקווים שכדור הארץ אכן יהיה כזה בעשורים הבאים.