"קיבלנו התראות בטלפונים, אפשר רק לדמיין איך אנשים הרגישו כשהם התעוררו לשמע קולות החירום שקראו לתפוס מחסה" - כך שחזרה היום (רביעי) פרופסור ננסי סנואו מאוניברסיטת קיוטו שביפן, את שיגור הטיל החריג מצפון קוריאה שחלף גם מעל יפן. בשיחה עם חדשות 2 Online הוסיפה סנואו שהחשש הכבד הוא מפני הסלמה של המצב נוכח "ההתנהגות האימפולסיבית" של פיונגיאנג וארה"ב.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"ביפן יש מוכנות גבוהה לאסונות שמתרחשים ולרבים זה מזכיר את שנות החמישים, אז היו התראות אחרי מלחמת העולם השנייה", ציינה סנואו. "זה היה קיץ ארוך אחרי אביב ארוך - טיל אחרי טיל - הרטוריקה מתחממת יותר ויותר ואני מרגישה שככל שמזג האוויר מתקרר כאן בטוקיו, כך המצב מתחמם עם טילים נוראיים".
סנואו הדגישה בדבריה את החשש מפני מתקפה גרעינית על ידי צפון קוריאה, והביעה דאגה נוכח חוסר הוודאות שקיימת בנוגע לממשל טראמפ והפוליטיקה בארה"ב. "העולם רואה שארה"ב כבר לא כל כך חזקה כפי שהייתה, ולכן אנו צריכים פתרון שיערב עוד מדינות בסיוע ישיר מלבד ארה"ב", אומרת סנואו. "יפן ומדינות רבות במצב קשה יותר מאי פעם".
"אני רוצה להגיד לכם שתדעו בישראל - אנשים מחפשים מקלטים סמוכים, ולבכירי הממשל הם כבר קיימים", סיכמה סנואו. "יש לי חברים בממשל שאמרו לי שיהיו לנו 10 דקות להגיע למקלט וזה לא הרבה זמן כדי לנסות להגן על חייך. זה נושא עדין ואני מקווה שאנשים ינסו לחשוב יחדיו למען פתרון כדי להבין את הלך הרוח בפיונגיאנג".
"יהיו עוד שיגורים נוספים"
סוכנות הידיעות הרשמית של צפון קוריאה KCNA אישרה הלילה כי קיימה ניסוי בליסטי בו שוגר טיל בליסטי לטווח בינוני והוא חלף מעל שטחה של יפן ואף הפעיל את האזעקות ברחבי המדינה. לפי פרטי ההודעה, הניסוי הגיע בתגובה לתרגיל המשותף בין צבאות ארה"ב ודרום קוריאה ומהווה רק צעד ראשון במבצע רחב: "יהיו עוד שיגורים" הבהיר קים ג'ונג און. במקביל, מועצת הביטחון של האו"ם פרסמה גינוי חריף למעשים והגדירה את השיגור כ"מקומם".
במקביל ולאחר לחץ של ארה"ב, מועצת הביטחון של האו"ם פרסמה גינוי חריף כנגד פיונגיאנג והגדירה את שיגור הטיל האחרון כ"איום מקומם". "על צפון קוריאה לא לשגר טילים נוספים ולהתפרק מהארסנל הגרעיני שברשותה", נמסר בהודעה הרשמית. ההחלטה התקבלה בהסכמת כל 15 המדינות במועצה והוגדרה כבעלת "חשיבות גבוהה". עם זאת, לא נמסר בהודעה על סנקציות או פעולות נוספות שיינקטו כנגד קוריאה הצפונית בשל מעשיה.
שגרירת ארה"ב באו"ם, ניקי היילי, הודיעה כי ארה"ב לא תאפשר לקוריאה הצפונית להמשיך במעשיה ה"מופקרים": "על פיונגיאנג להכיר בסכנה שהם מציבים את עצמם בה, בשעה שעולם מתאחד כנגדם". במקביל לפרסום דבריה, שגריר רוסיה באו"ם הודיע כי מדינתו מצפה מארה"ב לקפל את המערכת להגנת בפני טילים שהציבה בדרום קוריאה ולהפסיק את כל התרגילים הצבאיים באזור.