מועצת הביטחון של האו"ם אישרה הלילה (שני) פה אחד החמרה של הסנקציות נגד צפון קוריאה. זאת בעקבות הניסוי השישי והמסוכן ביותר שערכה המדינה בנשק גרעיני בתחילת החודש. בין היתר אושר חרם על יצוא הטקסטיל והגבלות על יבוא של נפט גולמי למדינה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
זו ההחלטה התשיעית שעוברת פה אחד על ידי 15 חברי הוועדה, שעניינה סנקציות נגד צפון קוריאה מאז 2006. סנקציות שנועדו למחות על פיתוח טילים בליסטיים ונשק גרעיני מצד המדינה המסוגרת. ארצות הברית ריככה את הטיוטה הראשונית, שהייתה נוקשה יותר, במטרה לזכות בתמיכתן של סין ורוסיה, בנות בריתה של צפון קוריאה.
יצוא הטקסטיל הוא מקור ההכנסה השני בגודלו בצפון קוריאה, אחרי פחם ומינרלים אחרים, וההכנסות ממנו מוערכות ב-752 מיליון דולר בשנה שעברה. כמעט 80% מהטקסטיל הצפון קוריאני מגיע לסין.
ההחלטה מטילה מגבלות גם על יבוא גז טבעי ומעובה, והמדינה תאלץ להסתפק במכסה של 2 מיליון חביות בשנה של מוצרי נפט. גם במקרה זה הנפגעת העיקרית היא סין שמספקת לצפון קוריאה את רוב החומרים הללו.
בכיר אמריקני המעורה במשא ומתן שהתקיים בוועדה, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי צפון קוריאה מייבאת היום בסביבות ה-4.5 מיליון חביות נפט מזוקק וכמות דומה של נפט גולמי.
"עדיין לא עברה את נקודת האל חזור"
שגרירת ארצות הברית באו"ם ניקי היילי אמרה כי ארה"ב לא מעוניינת במלחמה עם צפון קוריאה, וכי פיונגיאנג "עדיין לא עברה את נקודת האל חזור".
"אם יסכימו לעצור את תכנית הגרעין, יוכלו להבטיח את עתידם. אם יוכיחו כי הם יכולים לחיות בשלום, העולם יחייה אתם בשלום", אמרה היילי אחרי שמועצת הביטחון של האו"ם אימצה את הסנקציות החדשות.
"ההחלטה שהתקבלה היום לא הייתה יוצאת לפועל לולא הקשר החזק שהתפתח בין הנשיא טראמפ והנשיא הסיני שי ג'ינפינג", הוסיפה השגרירה האמריקנית.
"יוזמה מעליבה"
שגריר סין באו"ם, ליו ג'יי קרא לצפון קוריאה: "לקחת ברצינות את הציפיות והכוונות של הקהילה הבינלאומית", ולעצור את תכנית הגרעין והטילים הבליסטיים. כמו כן קרא לכל הצדדים לשמור על קור רוח ולא להגביר את המתיחות. ליו ג'יי האיץ בצדדים הרלוונטיים "לחזור במהרה לשולחן המשא ומתן".
כדי לקדם את קיום השיחות, תמכו סין ורוסיה בעצירת הניסויים מצד צפון קוריאה כמו גם עצירת התרגולים הצבאיים מצידן של דרום קוריאה וארה"ב. "זו טעות חמורה להמעיט בערכה של היוזמה הסינית-רוסית. היא עדיין מונחת על שולחן הוועדה ונתעקש שיקחו אותה בחשבון", אמר שגריר רוסיה באו"ם וסילי נבנזיה. שגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי כינתה את היזמה "מעליבה".