האיסור על הבורקיני נתקל במכשול חוקי: השבוע התעוררה סערה כאשר ארבעה שוטרים צרפתיים תועדו כשהם ניגשים לאישה מוסלמית בחוף הים בניס ודורשים ממנה להסיר את הלבוש המסורתי מעליה. היום (שישי) פסק בית המשפט העליון במדינה בנושא וקבע כי יש להשעות בשלב זה את יישום החוק: הרשויות בצרפת לא יוכלו בשלב זה ליישם את החוק השנוי במחלוקת או לנקוט בהליכים נגד נשים שלובשות את בגד הים הצנוע.
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
בית המשפט העליון קבע שלראשי ערים אין סמכות לפגוע בחופש האזרח: לדברי השופטים, הרשויות המקומיות יוכלו להגביל את זכויות הפרט בשלב זה רק אם יהיה "סיכון מוכח" לסדר הציבורי ולשלום האזרחים - רק במקרה זה יהיה ניתן לאסור על לבישת הבורקיני. עם זאת, ההחלטה הסופית בנושא תתקבל מאוחר יותר.
פסיקת בית המשפט מגיעה בעקבות עתירה של ארגון נגד איסלאמופוביה, שטען יחד עם ארגונים לזכויות אדם כי האיסור מפר את זכותן הבסיסית של הנשים לחירות ודורס את מעמדן החוקי. הפסיקה נוגעת ישירות להחלטת העיירה וילנב-לובה בריביירה, אך ההחלטה צפויה להוות תקדים עבור כ-30 אתרי נופש. על פי פרשנים משפטיים מצרפת, גם הנשים שנקנסו יוכלו לערער בעקבות הפסיקה.
"רצו להשפיל אותי"
לאחר שבית המשפט דן בשיקולים הביטחוניים שהוצגו לאיסור, הוחלט על השהייה זמנית של החוק - על מנת לבדוק אם הוא אכן נוגד את ערכי צרפת. פטריס ספינוזי, עורך דין המייצג את "ליגת זכויות האדם", אמר לכתבים כי כל ראשי הערים שבשטחם נקנסו נשים צריכים לציית לפסיקה.
באירוע שהתרחש בניס ועלה לכותרות ברחבי העולם האישה הוזהרה שלא לעשות זאת שוב. על פי הדיווחים, אישה נוספת בחוף הים בקאן נקנסה וגורשה מהחוף לאחר שעטתה על ראש צעיף. לדבריה, שלושה שוטרים איימו עליה בגז פלפל לעיני ילדיה חרף העובדה שלא לבשה בורקיני אלא הסתפקה בצעיף. "הם גזענים, ורק רצו להשפיל אותי", האשימה.
במדינה תועדו מספר תקריות סביב ההחלטה מעוררת המחלוקת בנושא הבורקיני, בגד הים שנועד לענות על צרכי הקהילה המוסלמית בצניעות בעת רחיצה בים או בבריכה: לפני מספר ימים נחשף סרטון ובו שוטרים חמושים ממתינים לנשים החובשות כיסויי ראש שייצאו מהים על מנת להעיר להן על כך, ודיווחים על קנסות בגובה 38 אירו שניתנו לארבע נשים שרחצו בקאן בעודן לבושות בורקיני.
"איפה החופש, השוויון והאחווה?"
"אפילו לא התכוונתי לרחוץ בים, אלא רק לשכשך רגליים", סיפרה אחת מהן. לדבריה, לבשה את הבגדים הצנועים היות והם גרמו לה להרגיש בנוח ומנעו חשיפה מיותרת לשמש, וכלל לא הייתה מודעת לאיסור על לבישתם בים. "לא ממש עקבתי אחרי הסיפור בחדשות", הודתה.
"היום אסור לנו להיות בים - מחר זה עלול להיות ברחוב", המשיכה, "מה אם יום אחרי זה יהיה אסור לי כלל להתפלל? אני במדינת זכויות האדם, אבל לא רואה שום זכר לחירות, שוויון ואחווה", עקצה, "אני זועמת על כך שזה יכול להתרחש בצרפת".
ראש עיריית קאן, השמרן דייויד ליסנרד, התייצב בהמשך השבוע לצד השוטרים. לדבריו, "שמלת רחצה שמפגינה השתייכות דתית" אינה רצויה בתקופה בה צרפת היא יעד לטרור מצד ארגון "המדינה האיסלאמית" - דאע"ש. לדבריו, כל בגד העשוי להצביע על קשר לארגון טרור הוא פוגעני, ומשכך מפריע לסדר הציבורי.
מנגד, ראשיד נקאז, איש עסקים צרפתי-אלג'יראי, הציע לשלם עבור הנשים את הקנסות. לדבריו, מדובר באיסור "מדכא ולא-הוגן" ומשכך יצא ביוזמה. "אני בעד חוק שייצא נגד בעלים הכופים על נשותיהם ללבוש ביגוד מסוים או להישאר בבית", הבהיר, "אבל אני גם בעד חוקים שיאפשרו לנשים הללו להסתובב בחופשיות ברחובות - חופש התנועה, כמו כל חירות, הוא בסיסי בדמוקרטיה".