משבר הפליטים שמציפים את אירופה הוביל לכינוס חירום של שרי הפנים מ-28 מדינות האיחוד, במטרה למצוא פתרון ל"הגירה בקנה מידה שלא הכרנו עד היום". בינתיים ממשיכים הפליטים עצמם להתמודד עם מסע מסוכן, יחס משפיל מהרשויות ומבריחים אכזריים: "זה מסע ממוות למוות".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
רק בחודש האחרון הגיעו לאירופה כ-107 אלף מהגרים - שיא חדש שוודאי יישבר כבר בחודש הבא. במסעם לאירופה נתקלים רבים מהמהגרים בתלאות מסכנות חיים. בחודשים האחרונים טבעו מאות בני אדם למוות במימי הים התיכון בדרכם מלוב לאיטליה ורק בשבוע שעבר התגלתה באוסטריה משאית כשבתוכה יותר מ-70 גופות מהגרים.
קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל התייחסה היום למשבר הפליטים באירופה ואמרה "אם לא נצליח להסכים על חלוקה הוגנת של הפליטים - רבים באירופה יטילו ספק באמנת שנגן", אמנת שנגן קובעת את מדיניות ההגירה של האיחוד והזכות של אזרחי האיחוד האירופי לנוע בחופשיות בין המדינות
אחמד, שברח ממסוריה והגיע לבודפשט, סיפר על הסיוט שעבר בדרך. "חצינו יערות, ימים, נתקלנו במאפיה במבריחים", אמר. למרות התלאות שעבר, הוא משקף את הלך הרוח והמצוקה בקרב הפליטים כשהוא אומר: "אם אמצא מבריח, אלך איתו גם לגיהנום. אין לי בעיה, זה טוב יותר מלהישאר כאן".
"ישנים על הרצפה כמו כלבים"
היום אישרו הרשויות בהונגריה למהגרים בבודפשט לעלות לרכבות לאוסטריה ולגרמניה למרות שאותן מדינות טרם הבהירו את עמדתן בנושא. סוכנות הידיעות רויטרס מדווחת כי מאות מהגרים, בהם משפחות עם ילדים, עלו על רכבת בדרכה למינכן.
"כבר שישה ימים שאני ושני הילדים שלי שוכבים על הרצפה כמו כלבים", אמר סאמי בן 35 שנמלט מאימת הקרבות בסוריה. "היום אנחנו משאירים את המדינה הזאת (הונגריה) מאחור ומצטרפים לאחיות שלי במינכן".
המהגרים מקבלים ממי שכבר הצליח להגיע לגרמניה או לסקנדינביה הודעות טקסט ובהן מספרים של מבריחים, שייקחו אותם למערב אירופה. "מכאן לגרמניה, אני חייב לשלם לכל מבריח 500 אירו בלי לומר מילה", אומר אחמד. "דיברתי עם אחד המבריחים והוא אמר לי: 'אל תדבר הרבה'. המכונית יכולה לסחוב בדרך כלל 4 או 5 בני אדם אבל אנחנו נכנסנו 15 נוסעים".
"לא מתייחסים אלינו כאל בני אדם"
וואהיב, מהגר מאפגניסטן שהגיע לצרפת, מתאר יחס נוקשה ומשפיל של הרשויות. "אף אחד לא מתייחס אלינו כאן כמו אל בני אדם", הוא אומר. "קוראים לעברנו: 'ג'ונגל, ג'ונגל'. זה מאוד מביך ולא נעים".
סאמיר, מהגר סורי שנמצא במקדוניה, סיפר על הדרך שעבר: "בטורקיה לא היה טוב, הם לקחו לנו את הטלפונים הניידים ואת הכסף, הם לקחו הכל. גם כשהגעתי ליוון לא קיבלתי מסמכים במשך זמן רב, השאירו אותי בחוץ 20 יום - בלי אוכל ובלי מקלחת".
טאהא , פליטה מסוריה בת 39, מבולבלת ומיואשת: "אני לא רוצה לעזוב את המדינה שלי, אבל עכשיו היא רחוקה. מה אני יכולה לעשות? הבניין שלי קרס, בית הספר קרס. נאלצתי לבוא לכאן ואני מאוד עייפה, אני לא יודעת מה לעשות".