פוחתים הסיכויים להגיע להסכם גרעין כבר היום: מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי נשא אמש (חמישי) הצהרה בווינה והדגיש כי עדיין נותרו פערים בין הצדדים וכי חלק מהחלוקות המהותיות נותרו בעינן. "בהתחשב בזה שהדיונים הם טכניים מאוד ומה שעומד על הפרק משמעותי כל כך - לא נמהר ולא ניתן שיאיצו בנו", אמר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"כפי שאמרתי פעמים רבות בעבר וכפי שעלה גם בשיחתי עם הנשיא אובמה אמש, אין לנו כוונה לשבת לשולחן המשא ומתן לנצח", הוסיף קרי. "עם זאת, אנחנו מכירים בכך שגם אם הגענו לתאריך היעד, אין פירוש הדבר שעלינו לסיים את השיחות".
קרי הדגיש כי "איכות" ההסכם היא הנושא המרכזי שעומד לנגד עיני המעצמות בשיחות. "עסקה טובה תהיה מוכרחה להיות עסקה שתעמוד במבחן הזמן", אמר. "לא מדובר במבחן של ימים, שבועות או חודשים אלא במבחן של עשורים".
"המעצמות הקשיחו את עמדתן"
הטלוויזיה הממלכתית באירן ציטטה אתמול בלילה דברים שאמר גורם המקורב למשלחת האירנית בווינה ולפיהם המעצמות הקשיחו את עמדתן בשעות האחרונות. "מדובר בפניית פרסה מובהקת, הם מסרבים להכיר אפילו בזכויותינו הגרעיניות", אמר.
במקביל אמר שר החוץ האירני מוחמד זריף כי יישאר בווינה ככל שיידרש, אך דווקא שרת החוץ של האיחוד האירופי פדריקה מוגריני נשמעה מעט פחות אופטימית. "אנחנו קרובים, אבל אם לא נקבל את ההחלטות ההיסטוריות הנדרשות בשעות הקרובות, לא יהיה הסכם", אמרה בריאיון ל-CNN, "רגע האמת יגיע בקרוב מאוד".
בבית הלבן הדגישו אתמול כי השיחות יימשכו במקרה הצורך גם מעבר לתאריך היעד. "כל עוד ברור שנמשך המאמץ הכן מצד שני הצדדים, השיחות ימשיכו", אמר דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט. "לא סביר שהשיחות ייגררו במשך שבועות רבים נוספים".
"העולם יעמוד בפני מדינת טרור גרעינית"
מוקדם יותר אתמול התייחס בכיר בלשכת ראש הממשלה לדיווחים על הפערים בין הצדדים בשיחות בווינה. "אנחנו לא מתרשמים מהדיווחים על כך שהסיכוי להגיע להסכם עם אירן נמוך", אמר.
"הקריסה הכמעט מוחלטת של עמדת המעצמות בהסכם הביניים, בהסכם המסגרת בלוזאן ובשיחות הנוכחיות מעידות כמעט בוודאות שהצדדים יגיעו להסכם", הוסיף הבכיר. "העולם יעמוד בקרוב בפני מדינת טרור חמושה בנשק גרעיני שתקבל לידיה אוצר של מאות מיליארדי דולרים כדי לממן את התוקפנות והטרור שלה".
"מקווים שזה היום האחרון"
ראש הסוכנות האירנית לאנרגיה אטומית עלי אכבר סלחי נפגש בווינה עם שר האנרגיה האמריקני ארנסט מוניז. "אנחנו מקווים שזה היום האחרון", אמר סלאחי לעיתונאים. "אנחנו מקווים לפתור את כל הסוגיות האחרונות".
אחרי שתושג עסקה עם אירן, ארצות הברית תצטרך להביא את ההסכם לאישורו של הקונגרס. כיוון שלא הושג הסכם אתמול, חברי הקונגרס יקבלו זמן עיון של 60 יום בפרטי ההסכם, במקום 30 יום שנקבעו במידה והיה מושג הסכם כבר אתמול. בארצות הברית חוששים שחלון זמנים גדול יותר יגביר את הסיכוי לקריסת העסקה.
אחת הסוגיות המרכזיות שעדיין נמצאות במחלוקת בין הצדדים היא אמברגו הנשק שהטילה מועצת הביטחון של האו"ם על אירן. בטהרן דורשים שהסרת האמברגו תיכלל בעסקת הגרעין, אך במערב לא מתלהבים מכך בשל תפקידה של אירן בשורה של עימותים במזרח התיכון.