מהגרים במינכן (צילום: רויטרס)
מהגרים במינכן | צילום: רויטרס

בשיאו של משבר הפליטים באירופה הכריזה קנצלרית גרמניה, המדינה העשירה והמאוכלסת באיחוד, כי לא תגביל את מספר מבקשי המקלט שייכנסו לשטחה. בימים האחרונים סופגת גרמניה ביקורת ממדינות מזרח אירופה, שמוחות על הדרישה מהן לקלוט מהגרים רבים, אך כעת נראה שגם בתוך גרמניה עצמה גוברים הקולות המביעים התנגדות לצעדים שמנהיגה מרקל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מפלגת הימין "אלטרנטיבה לגרמניה" (AfD), שבשיאה הגיעה לתמיכה של כ-9% במדינה, דורשת לסגור את גבולות המדינה בפני מהגרים ומבקשי מקלט ומציעה תכנית אלטרנטיבית להתמודדות עם המשבר ההומניטרי.

הונגריה מנסה להתמודד עם גל המהגרים (צילום: רויטרס)
מרקל הפכה לגיבורת הפליטים | צילום: רויטרס

על פי ההצעה - שכותרתה "לבטל את הזכות לבקשת מקלט בגרמניה" - לא תינתן לאנשים שנכנסו לגרמניה באופן עצמאי האפשרות להגיש בקשת מקלט. בקשות המקלט ייבחנו רק אם יוגשו לשגרירות גרמניה במדינת המוצא או במדינה שכנה.

בגרמניה צופים שלא פחות מ-800,000 מהגרים ומבקשי מקלט ייכנסו לתחומה עד סוף השנה וסקר שפורסם במדינה מראה כי כמחצית מהתושבים מודאגים מההשלכות של ההגירה ההמונית.

פליטים הונגריה (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

"איננו יכולים לקלוט אף אחד"

לצד קולות גוברים של ראשי מדינות בגרמניה על כך שההחלטות של הקנצלרית מרקל היו פזיזות, ארגוני ימין קוראים לגרמניה לדרוש שכל ההוצאות במדינה על מבקשי המקלט ימומנו על ידי המדינות שמהן הגיעו לשטחה.

מרין לה פן. "צריכה ללמוד מטראמפ" (צילום: רויטרס)
מובילה את ההתנגדות בצרפת. לה פן | צילום: רויטרס

גם בצרפת נשמעת התנגדות הולכת וגוברת למספר מבקשי המקלט שצפויים להגיע למדינה. 55% מהתושבים אומרים כי הם מתנגדים להגדלת המכסה של מבקשי המקלט ומי שמובילה את המתנגדים היא מנהיגת הימין מרין לה פן.

"לארצנו אין את האמצעים, האנרגיה או הרצון להיות נדיבה יותר משהיא מסוגלת כלפי הסבל בעולם", אמרה היום בכינוס של מפלגת החזית הלאומית, "איננו יכולים יותר לקלוט אף אחד, זאת המציאות". לה פן אף האשימה את גרמניה בכך שהמניע שעומד מאחורי תמיכתה בכניסת מבקשי המקלט הוא החיפוש שלה אחר "עבדים" בשכר נמוך שירעננו את כוח העבודה המזדקן במדינה.

"מזיקים לאינטרסים", פליטים סורים (צילום: רויטרס)
היציאה ההמונית מהונגריה | צילום: רויטרס

הונגריה: גז מדמיע נגד פליטים

בעיר הגבול ההונגרית רוז'קה נרשמו הערב עימותים בין כוחות המשטרה לבין מאות המגרים שחצו את הגבול מסרביה והחלו לצעוד לעבר הבירה בודפשט. קבוצת מבקשי מקלט שלוותה על ידי משטרת הונגריה ל"מחנה מעבר" הצליחה לחצות מחסום, הגיעה לכביש המהיר והחלה לצעוד נגד כיוון התנועה לעבר בירת הונגריה. השוטרים ריססו גז פלפל לעבר המהגרים, אך רבים הצליחו להמשיך בדרכם לבירה. 

קודם לכן הודיע ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון כי ארצו תקלוט 20 אלף פליטים סורים עד לשנת 2020. דבריו של קמרון באים על רקע ביקורת שנשמעת באירופה בנוגע למעורבות הבריטית במשבר. בהצהרה שנשא בפני הפרלמנט הבריטי הסביר קמרון כי הפליטים הסורים יגיעו ישירות ממחנות פליטים בסוריה וממדינות שכנות.

674899
צילום:
674913
צילום:

הנציבות האירופית שוקדת בימים אלה על פרטיה האחרונים של תכנית המכסות, שלפיה יפוזרו 160 אלף מבקשי מקלט שהגיעו ליוון (66,400), הונגריה (54,000) ואיטליה (39,600) בין מדינות האיחוד האירופי. התכנית שמובילות גרמניה וצרפת נתקלת בהתנגדות חריפה בקרב מדינות מזרח אירופה.