אירן פעלה להעלים ראיות באתר הצבאי הסודי שלה בפרצ'ין ימים ספורים בלבד לאחר החתימה על הסכם הגרעין - כך דיווחה אמש (רביעי) סוכנות הידיעות בלומברג שציטטה בכירים בקהילת המודיעין בארצות הברית. המידע מתבסס על תצלומי לוויין חסויים שנחשפו בפני מחוקקים בארצות הברית.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
תצלומי הלוויין מתוארכים לאמצע-סוף חודש יולי וניתן לראות בהם תזוזת בולדוזרים וכלים הנדסיים כבדים בפרצ'ין. על פי הדיווח בבלומברג, המודיעין האמריקני מסיק בסבירות גבוהה כי מדובר בניסיון של הממשל האירני "לטהר" את האתר הצבאי לקראת ביקור צפוי של פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א).
לקראת סוף השבוע שעבר תדרך מנהל המודיעין הלאומי של ארצות הברית חברי קונגרס וסנאטורים בנוגע לממצאים. "אני חושב שעל הממשל להסיק מסקנות", אמר יושב ראש ועדת המודיעין בסנאט, ריצ'רד בור. "על פניו נראה שמדובר בצעדים שמנוגדים לרוח ההסכם".
הפעולות החשודות באתר פרצ'ין אומנם אינם מנוגדות כשלעצמן לפרטי ההסכם, אך הן עשויות להטיל ספק על מוכנותה של אירן לעמוד בהתחייבותה לספק מידע בנוגע לממד הצבאי של תכנית הגרעין שלה בעבר ובהווה.
לצד החתימה על הסכם הגרעין עם המעצמות, חתמה אירן גם על הסכם עם סבא"א, שפרטיו נותרו חסויים. מטרת ההסכם היא לשפוך אור על הממד הצבאי של תכנית הגרעין האירנית והוא כולל ביקור פקחים במתקן בפרצ'ין. בחודשים הקרובים צפויים פקחים להגיע למקום, אך החשש הוא כי השמדת הראיות תסכל את עבודתם.
גורם בכיר בישראל: "הסכם הגרעין אינו מונע מלחמה"
בינתיים, גורם מדיני בכיר בישראל דוחה את הדברים שהשמיע אמש הנשיא אובמה בנאומו בנושא הגרעין. "ישראל אינה מפקפקת בכנותו של הנשיא אובמה, אך חולקת על עמדתו", טען הגורם הבכיר. "הסכם זה אינו מונע מלחמה אלא מקרב אותה משום שהוא נותן לאירן לגיטימציה בינלאומית לבניית תשתיות לייצור ארסנל של פצצות גרעין, והוא מממן את מכונת הטרור והתוקפנות שלה במאות מיליארדי דולרים".
עוד הוסיף הגורם: "המצוקה הכלכלית של אירן מגבילה היום פיתוח יכולות הרס אלה, והסרת הסנקציות תזניק אותן לממדים שיסכנו את ישראל, האזור והעולם כולו. ההסכם אינו חוסם את דרכה של אירן לפצצה - להיפך. הוא מאפשר לאירן להתקדם בשני מסלולים לפצצה - בין אם תעמוד בהסכם, ובין אם תפר אותו".
"ההסכם משאיר בידי אירן תשתית גרעינית שאינה נדרשת לצורכי שלום, אבל הכרחית לתכנית גרעין צבאית. מי שרוצה בתוכנית גרעינית אזרחית אינו זקוק לאלפי צנטריפוגות שמעשירות אורניום", הוסיף הגורם. ""הטענה כאילו אירן לא תוכל להסתיר תכנית גרעין צבאית אינה עומדת במבחן המציאות. אירן כבר הצליחה להערים על הקהילה הבינלאומית ולבנות מתקנים גרעיניים סודיים בנתנז ובקום".