נשיא ארה"ב ברק אובמה יצא היום (רביעי) בהכרזה היסטורית מגן הוורדים בבית הלבן, הכרזה שרבים המתינו לה יותר מ-50 שנים: אובמה אישר רשמית את חידוש היחסים עם קובה. "הניסיונות לבודד את קובה עד היום הביאו רק לתוצאה ההפוכה", אמר אובמה. "לפני שנה זה נראה היה בלתי אפשרי שארצות הברית תניף שוב את דגל הכוכבים והפסים על השגרירות בהוואנה".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
האויבים האחרונים מהמלחמה הקרה יפתחו ב-20 ביולי את השגרירויות בהוואנה ובוושינגטון. הפשרת היחסים עם קובה מציינת הישג עצום לממשל אובמה, הישג שבוודאי ייכנס למה שנקרא "המורשת של הנשיא ה-44", זאת לאחר שזכה לביקורת רבה על מעידות במדיניות החוץ שלו (במיוחד במזרח התיכון).
ההכרזה על חידוש היחסים ופתיחת השגרירויות מגיעה אחרי 18 חודשים של משא ומתן חשאי בתיווך האפיפיור ואנשי הממשל הקנדי. כבר בחודש דצמבר הודיעו שני המנהיגים כי בכוונתם לנרמל את היחסים. כעת מצפים בקובה ובארה"ב שמזכיר המדינה אמריקני ג'ון קרי יגיע להוואנה לטקס הנפת הדגל האמריקני ופתיחת השגרירות, אירוע שיתקיים במהלך החודש הקרוב.
היחסים חודשו - אבל יש עדיין כמה בעיות בדרך
ההסכם בין המדינות חותם 56 שנים של האשמות ומתיחות ששלטו מאז שהמורדים בהנהגת פידל קסטרו וצ'ה גווארה הפילו את הממשלה של פולחנסיו בטיסטה, שפעלה בגיבוי אמריקני עד 1959. שנתיים אחרי ההפיכה, הנשיא דווייט אייזנהאואר סגר את השגרירות בהוואנה. כמה חודשים אחר כך אישר הנשיא קנדי פלישה של כוח גולים קובניים שנשלחו על ידי וושינגטון, במה שקיבל את התואר "הפיגוע במפרץ החזירים": פלישה שנכשלה וחיזקה מאוד מעמדו של קסטרו בקובה ובחו"ל.
באוקטובר 1962 הגיעו וושינגטון ומוסקבה לסף מלחמה גרעינית לאחר שטילים סובייטיים הוצבו בקובה, במרחק של 145 קילומטרים מחופי פלורידה. פידל קסטרו בן ה-88 נשאר בשלטון עד 2008 ולא פספס הזדמנות לעקוץ את הממשל האמריקני. הוא מסר את השלטון לאחיו הצעיר ראול קסטרו בן ה-84.
בין המדינות קיימים עדיין סכסוכים שלא ייפתרו כל כך מהר, בהם בסיס הצי האמריקני במפרץ גואנטנמו בקובה, שנמצא בידי ארצות הברית מאז 1903. קובה רוצה את 116 הקילומטרים הרבועים חזרה לידיה. בוושינגטון, חברים בהנהגה השמרנית של הקונגרס מתנגדים לנורמליזציה ולהסרת החרם הכלכלי על קובה.