רוצים לחיות בכבוד (צילום: רויטרס)
רוצים לחיות בכבוד | צילום: רויטרס

את הספר "גאווה ודעה קדומה" כתבה הסופרת ג'יין אוסטין בסוף המאה ה-18, ועושה רושם שהצמד הזה חי ובועט גם בימינו ואפילו אחראי לא מעט למשבר חסר התקדים בין יוון לאיחוד האירופי. מחקר חדש של מכון PEW מעניק הסבר מעניין לסיבות שהובילו את שני הצדדים למסלול התנגשות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

כותרת המחקר היא "סטריאוטיפים באירופה" והוא הקיף אזרחים משמונה מדינות ביבשת. כשנשאלו המשתתפים מי לדעתם היא האומה האירופית החרוצה והאמינה ביותר ענו שבע מדינות "גרמניה", מדינה אחת בלבד ענתה "יוון" - מי זו הייתה? נכון, יוון.

653183
צילום:

הטבלה הזו ממחישה בצורה הטובה ביותר מה למעשה קורה בשטח. האירופים תופסים את היוונים כעצלנים ונצלנים, לווים הרבה כסף ועובדים מעט. עם תפיסה כזו לא פלא שהרחוב האירופי לוחץ על מנהיגיו שלא להתפשר ולהמשיך לנהוג ביוון ביד חזקה.

הפגנה יוון, איחוד אירופי (צילום: רויטרס)
הנתונים האמיתיים מפתיעים | צילום: רויטרס

מנגד, היוונים רואים תמונה הפוכה לחלוטין: האירופים הם הנצלנים, עושקים את תושבי המדינה הקטנה שבסך הכל רוצים לחיות בכבוד. די ברור, אם כך, מדוע היוונים ממשיכים בקו הנחרץ נגד היענות לדרישות האיחוד האירופי, למרות שזכו בתואר המפוקפק כמדינה המפותחת הראשונה בהיסטוריה שהגיעה לפשיטת רגל.

_OBJ

הנתונים האמיתיים בהקשר הזה ודאי יפתיעו רבים. דוח של ארגון ה-OECD משנת 2013 הראה שדווקא ביוון ממוצע שעות העבודה הוא הגבוה ביותר באיחוד האירופי, בעוד שגרמניה, לעומת זאת, נמצאת אי שם בתחתית הרשימה. זה לא אומר שהיוונים לא עשו טעויות שהובילו אותם למשבר הכלכלי, אבל זה כן מראה שלעיתים ההתרחשויות במציאות מבוססות על תפיסות שהן פשוט לא נכונות.

לצערנו, עם גאווה ודעה קדומה קשה להתווכח. כל צד משוכנע בצדקתו וממשיך להקשיח עמדות בהתאם לתפיסת עולמו. גם אם יימצא פיתרון שיסיים את המשבר הנוכחי בין יוון למדינות אירופה, את הסטריאוטיפים שהם מחזיקים זה על זה יהיה הרבה יותר קשה לשנות.