בארה"ב ממשיכים להגן על ההסכם - ולעקוץ את נתניהו: מזכיר המדינה האמריקנית ג'ון קרי התייחס אמש (שבת) להסכם הגרעין שנחתם בתחילת השבוע שעבר בין שש המעצמות לבין אירן ואמר כי ההסכם הפך את האזור, ובמיוחד ישראל, למקום בטוח יותר. על טענותיו של נתניהו אמר קרי: "יש הרבה פנטזיה בחוץ על 'עסקה טובה יותר'".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בריאיון שהעניק קרי לרשת השידור הציבורית האמריקנית PBS חזר והדגיש כי איש לא סיפק אלטרנטיבה להסכם. "המבקרים שאלו 'למה לא למחוץ את אירן עם הסנקציות'?, "אני אגיד לך למה. כי הם לא נמחצו על ידי סנקציות, זה הוכח".
קרי הוסיף כי בארה"ב חששו "להתפרקות קואליציית שש המעצמות" במידה וארה"ב הייתה מגבירה את העיצומים נגד טהרן. "ההסכם מרחיק את אירן מפצצה גרעינית. הוא מאפשר לנו לפקח על מתקני הגרעין של אירן 24 שעות ביממה", הוסיף קרי, שטען כי שוחח עם נתניהו "באופן רציף" במהלך המגעים להסכם הגרעין.
לטענת שר החוץ האמריקני ההסכם יהפוך את האזור, ובמיוחד את ישראל, למקום בטוח יותר וכי ההסכם ימנע מאירן להשיג נשק גרעיני. לדבריו הקונגרס האמריקני ומועצת הביטחון של האו"ם "חייבות לאשר את ההסכם" בכדי למנוע עימות במזרח התיכון.
כמו כן דחה קרי את הטענות כי כעת לאחר שהוסר אמברגו הנשק תשוב אירן לממן את ארגוני הטרור באזור, וביניהם חיזבאללה, המליציות השיעיות בעירק והחות'ים בתימן, ואמר כי על פי החלטת מועצת הביטחון, טהרן אינה רשאית לממן את ארגוני הטרור.
אובמה: "עשיתי יותר מכל אחד אחר"
דבריו של קרי מהווים חלק מהבליץ התקשורתי שמפעיל הממשל בוושינגטון מאז חתימת ההסכם. אתמול (שבת) התייחס נשיא ארה"ב ברק אובמה למהלך ההיסטורי, הדגיש את חשיבותו של הצעד הדיפלומטי שהושג לאחר חודשים ארוכים של משא ומתן - ודחה את דברי הביקורת שהושמעו נגדו ונגד ההסכם.
בהצהרה השבועית שלו לכלי התקשורת אמר אובמה כי לו לא היה מושג הסכם "היינו עומדים בפני מלחמה נוספת במזרח התיכון, שהוא אחד האזורים הנפיצים ביותר בעולם".
לדבריו של הנשיא האמריקני, "ההסכם הזה משיג תוצאה טובה שמרחיקה את אירן מפיתוח פצצה גרעינית. הודות לו, חל על אירן איסור קבוע לפתח נשק גרעיני. לא הסכמנו לקבל הסכם רע - וקיבלנו הסכם שענה על כל דרישותינו".
עוד הדגיש אובמה כי במידה ואירן לא תעמוד בתנאים עליהם התחייבה במסגרת ההסכם - יהיו לכך השלכות: "אם אירן תפר את התחייבויותיה, הסנקציות הקשות שהטלנו על הכלכלה האירנית וגרמו לה לנזק גדול ושבכלל הובילו להסכם הזה, הן יוטלו שוב".
הנשיא האמריקני הבהיר כי ההסכם אינו מספק מענה לאיומי אירן על המדינות הסמוכות לה במזרח התיכון, אבל הדגיש כי הוא היחיד שעשה הכי הרבה על מנת למנוע ממנה לאיים בנשק גרעיני על האזור: "עשיתי יותר משכל אחד אחר עשה כדי להבטיח שאירן לא תשיג נשק גרעיני".