דאעש במבט ממטוסי הקרב: הפנטגון חשף צילומים בהם תועדה תקיפתו אמש (חמישי) של אחד מבתי הזיקוק בסוריה שנתפסו על ידי אנשי ארגון המדינה האסלאמית.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בתמונות שפורסמו על ידי הפנטגון מתועדת הפצצתו של אחד מ-12 בתי זיקוק סוריים שעליהם השתלטו אנשי ארגון הטרור. בתקיפה השתתפו 16 כלי טיס במסגרת מאבקה של ארצות הברית ובנות בריתה בפעילי הארגון שנודעו באכזריותם. התקיפה אמש היתה השלישית במספר, ובמהלכה הופצצו מהאוויר מטרות של הארגון הקיצוני מחוץ לגבולות עירק.
"אנחנו נערכים לכך שהתקיפות יימשכו זמן רב", אמר הערב דובר הפנטגון. "גורמי הצבא עדיין מעריכים את מידת הנזק שנגרם למבנים שהותקפו", הסביר. ארגון זכויות אדם בסוריה טען כי לפחות 14 אנשי דאעש נהרגו במתקפה של ארצות הברית וערב הסעודית. "אנחנו משוכנעים שפגענו במה שכיוונו אליו ושגרמנו את הנזק המבוקש. המוקדים שהותקפו היו מתקני תשתית בסמוך לבתי הזיקוק - כאלו שאפשרו לאנשי הארגון להפיק נפט". מטרת התקיפה היא למנוע מארגון הטרור הקיצוני לקחת חלק בשוק הנפט, ובכך להקשות על הארגון להשיג כספים למימון פעולותיו הרצחניות.
הקואליציה נגד דאעש מתרחבת
גורמים רבים במערב הביעו חשש כי אכזריותם של פעילי המדינה האסלאמית תחצה גבולות ותגיע לארצם. בהקשר זה, הודיע ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון הודיע כי יכנס היום את הפרלמנט על מנת לאשר התערבות צבאית של ארצו בלחימה נגד ארגון הטרור הקיצוני. דבריו של קמרון מגיעים כשנה לאחר שהפרלמנט הצביע נגד תקיפה בסוריה לאחר השימוש של משטר אסד בנשק כימי.
"מועצת הביטחון של האו"ם קיבלה בקשה ברורה מהממשלה העירקית לתמוך בה בלחימה נגד דאעש", אמר קמרון בנאום בפני העצרת הכללית של האו"ם. "הגיע הזמן של בריטניה לעבור לשלב הבא של הפעולה". הפרלמנט בבריטניה יתבקש לאשר פעולות צבאיות נגד דאעש בעירק.
לדבריו של קמרון הצטרף גם שר ההגנה הצרפתי שטען כי האפשרות שארצו תשתתף בתקיפות נגד דאעש בסוריה "עומדת על הפרק", וזאת שעות בלבד לאחר שהנשיא הולנד שלל את האפשרות הזאת. הצבא הצרפתי לקח חלק בתקיפות נגד דאעש בעירק בעקבות בקשות של הממשל בבגדד, אך עד כה נמנע מהתערבות במערכה בסוריה.
טורקיה תצטרף למערכה הצבאית?
מוקדם יותר השבוע הכריז גם שר החוץ ההולנדי כי ארצו תשלח שישה מטוסי F-16 ו-250 חיילים שישתתפו בתקיפות נגד דאעש ויסייעו באימון כוחות עירקים וכורדים. שר החוץ של בלגיה אמר כי גם הפרלמנט בארצו ישקול לספק שישה מטוסי קרב לטובת המערכה.
אולם אחת השאלות שנותרו פתוחות בנוגע לקואליציה הבינלאומית נגד דאעש היא מידת מעורבותה של טורקיה. תחילה הכריזו באנקרה כי לא יתערבו צבאית במשבר, אך שלשום רמז לראשונה הנשיא ארדואן על שינוי קו אפשרי, עם שחרורם של 46 בני ערובה מארצו.
"נספק לארצות הברית את התמיכה הנדרשת בפעולותיה, בין אם צבאית או לוגיסטית", אמר נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן ביום שלישי. בריאיון לסוכנות הידיעות רויטרס חיזק היום בכיר בממשל הטורקי את דברי הנשיא ואמר כי "אנו שוקלים ברצינות שיתוף פעולה צבאי עם ארצות הברית".