פחות משבועיים לפני שתושבי סקוטלנד ייצאו לקלפיות על מנת להכריע במשאל עם גורלי האם להישאר חלק מהממלכה הבריטית, סקרים המתפרסמים היום (א') באי מעלים כי לראשונה רוב האזרחים תומכים בעצמאות - כך על פי הסאנדיי טיימס. "זו הפעם הראשונה שבה האפשרות הזו הופכת לממשית", נכתב בעיתון.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
במשאל העם שיתקיים ב-18 בספטמבר יידרשו התושבים לשלשל פתק אחד לקלפי - "כן" או "לא" להיפרדות מבריטניה. על פי הסקר שנערך, 51% מהנשאלים תומכים כעת במהלך ההיסטורי, לעומת 49% שמעוניינים להישאר תחת חסות הממלכה. מדובר במהפך דרמטי, לאחר שהפער עמד בחודשים האחרונים על לא פחות מ-22% לטובת המתנגדים.
אם הסקוטים אכן יחליטו להיפרד מבריטניה, יתקיים לאחר מכן משא ומתן עם לונדון על המטבע המקומי, החוב הלאומי, הנפט בים הצפוני והעתיד של בסיס הצוללות הגרעיניות של בריטניה בסקוטלנד. להחלטה דרמטית כזו עלולות להיות גם השלכות פוליטיות, מאחר וראש הממשלה קמרון יאבד את תמיכת המחוקקים הסקוטים, דבר שכבר העלה קריאות ראשונות להתפטרותו.
כחלק מהקמפיין האגרסיבי, מאשימים הלאומניים הסקוטים את הממשל הבריטי בבזבוז ההון של המדינה וטוענים כי סקוטלנד תהיה אחת הארצות העשירות בתבל אם תיקח את השליטה לגורלה ולמשאביה. לעומתם, טוענים המתנגדים למהלך, כי בריטניה תישאר חזקה רק אם תישאר מאוחדת, ושהיפרדות תפגע בעוצמה הכלכלית של הממלכה.
לפני 300 שנה עברה סקוטלנד לחסות הכתר האנגלי, וכך היא נשארה עד היום. הסקוטים מדברים אנגלית ומשלמים בלירות שטרלינג, והיחסים הפוליטיים והכלכליים עם אנגליה קשורים זה בזה באופן הדוק. בשנים האחרונות הוקם פרלמנט סקוטי והעם קיבל מעט סמכויות משלו, אבל הדרך לעצמאות נראתה ארוכה - עד למשאל העם הנוכחי שעשוי לשנות את המפה הפוליטית באזור.