החלק הכלכלי בתוכנית השלום של טראמפ נחשף: "דיל המאה" של הממשל האמריקני צפוי לכלול השקעות על סך 50 מיליארד דולרים בפלסטינים ובמדינות ערב השכנות לישראל במשך עשור, כך פרסמה היום (שבת) באופן בלעדי סוכנות הידיעות רויטרס. בבית הלבן אישרו את הפרטים והוסיפו: 5 מיליארד דולרים יושקעו שיצירת מעבר תחבורתי בין הגדה המערבית לרצועת עזה. ארה"ב צפויה להציג את התוכנית בוועידת בחריין השבוע: "החלק המדיני יוביל לפריצת דרך במשא ומתן לשלום במזרח התיכון".
לקריאת כל הפרטים מהתוכנית הכלכלית ב"דיל המאה" - לחצו כאן
הדיווח בסוכנות הידיעות רויטרס מתבסס על פרטים שהעניקו גורמים רשמיים בממשל האמריקני וכן במסמכים שנבחנו ומשקפים את מה שמתוכנן לוועידת בחריין השבוע. התוכנית תוצג על ידי חתנו ויועצו הקרוב של הנשיא טראמפ, ג'ארד קושנר - כולל 179 פרויקטים של תשתיות ועסקים כלכליים שיקבלו גיבוי אמריקני. זמן קצר לאחר הפרסום, בבית הלבן ויועצו של טראמפ ג'ארד קושנר אישרו את הפרטים ופרסמו באופן רשמי את התוכנית הכלכלית.
כ-25 מיליארד דולרים, יותר מחצי מכלל הסכום שגויס במסגרת התוכנית, יושקע ביוזמות כלכליות שצפויות להטיב עם הפלסטינים לאורך 10 שנים. שאר הסכום יחולק בין פרויקטים מצרים, לבנון וירדן. חלק מהיוזמות יצאו לפועל בחצי האי סיני תחת חסות מצרית, וצפויים לסייע לפלסטינים שחיים ברצועת עזה.
התוכנית מציעה בנוסף השקעה של כמעט מיליארד דולרים כדי לפתח את ענף התיירות הפלסטיני. במקביל, 5 מיליארד יושקעו ביצירת מעבר תחבורתי ישיר לפלסטיניים בין רצועת עזה לגדה המערבית. הממשל האמריקני מקווה שמדינות נוספות, במיוחד מדינות המפרץ העשירות והמגזר הפרטי, ישתתפו במימון רוב ההוצאות בתוכנית.
קושנר: "ניצור מיליוני מקומות עבודה בגדה המערבית ורצועת עזה"
בריאיון בלעדי לרשת רויטרס תיאר קושנר פרטים נוספים מהתוכנית: "התוכנית תביא ליצירת מיליוני מקומות עבודה בגדה המערבית ורצועת עזה. אחוזי האבטלה ירדו בכ-30%. העוני יצטמצם בכחצי והתוצר יכפיל את עצמו - הכול רק אם התוכנית תצא לפועל ותיושם במלואה ובצורה נכונה. זאת תוכנית ל-10 שנים".
יועצו של טראמפ ג'ארד קושנר תקף את המנהיגים הפלסטיניים, שטענו כי לא יתנו "לקנות את שאיפתם למדינה בכסף". "אני צוחק מהמתקפות הללו על 'דיל המאה', אמר. "זאת תהיה 'הזדמנות המאה' אם יש להם את האומץ לנסות ולהשיג אותה".
קושנר אמר בריאיון כי מספר אנשי עסקים פלסטיניים אישרו את השתתפותם בוועידת בחריין, שמוחרמת באופן מוחלט על ידי גורמים רשמיים ברשות הפלסטינית.
"הסתכלנו על הניסיונות הקודמים להביא שלום וניסינו ללמוד מה לא היה טוב ולקחת את הדברים הטובים", הסביר קושנר בריאיון לרויטרס. "ראינו מה טראמפ עושה לכלכלה בארצות הברית, הוא עשה אותה הכי חזקה בעולם. הוא למד מטעויות שנעשו לפניו. אנחנו מנסים לעשות את אותו הדבר למזרח התיכון".
לצד דבריו האופטימיים בריאיון, הבהיר קושנר כי הצלחת התוכנית הכלכלית ב"דיל המאה" תלויה במידה רבה בהשגת פתרונות לסוגיות הפוליטיות והמדיניות: "אנו ניגש לנושאים הללו בשלב מאוחר יותר, אנו מודעים לקשיים". קושנר נשאל על ידי רויטרס האם פרסום הצד הפוליטי של התכנית תלוי בהקמת ממשלת נתניהו ואמר: "נראה מה יהיה".
"חשבנו שיהיה יותר טוב לשים על השולחן את התוכנית הכלכלית קודם כל, היא פחות שנויה במחלוקת", הוסיף קושנר. "ניתן לאנשים ללמוד, לתת ביקורת. ננסה למצוא ולסכם על מה שכולנו מסכימים עליו".