חגיגה דמוקרטית במיטבה: במקביל לסיום הבחירות בישראל - בכיכר המרכזית בפיונגיאנג התכנסו אתמול (שבת) אלפי אזרחים, אנשי צבא ובכירים בממשל כדי לחגוג את ניצחונו הסוחף והמפתיע של קים ג'ונג און בבחירות על הנהגת הרפובליקה הדמוקרטית העממית של צפון קוריאה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בשונה מפעמים קודמות, קים ג'ונג און מונה ליו"ר הוועדה לענייני המדינה, בפועל הוא נשאר המנהיג העליון אך הוא מינה תחתיו ראש מדינה חדש - צ'ו ריונג הי. ראש המדינה יכהן כראש נשיאות מועצת העם העליונה. כמובן שהבחירות הללו הן סמליות ונועדו להביע תמיכה במשטר אך זו הפעם הראשונה שיתייחסו אל קים כ"נציג העליון של כל העם הקוריאני". עדיין לא ברור אם השינויים הללו יהיו בחוקה אך זה מחזק את מעמדו של און בשלטון שמונה שנים אחרי שירש את השלטון ונתנו לו את התואר של הנציג העליון של העם.
ריונג צ'ו הי מונה לתפקיד שנחשב מבחינת החוקה לראש המדינה שמייצג את המדינה באירועים דיפלומטיים אך הכוח האמיתי נותר בידיו של קים ג'ונג און. צ'ו החליף את קים יונג נאם בן ה-90 ששימש בתפקיד זה במשך כ-20 שנה שמו של צ'ו נקשר לא פעם בהפרת זכויות אדם ולכן הוא יכהן בתפקיד החדש תחת סנקציות אמריקניות.
אתמול נשיא ארה"ב צייץ בחשבון הטוויטר שלו כי הוא מעוניין בפסגה שלישית עם שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און. "היחסים בינינו טובים מאוד ופסגה שלישית תהיה מעולה לקשר", כתב טראמפ. "אני מצפה ליום שבו ניתן יהיה להסיר את הסנקציות".
המפגש הקודם בין השניים היה אמנם מוצלח, אבל מנהיגי שתי המדינות לא הגיעו להבנות ולכן המצב נשאר כמו שהוא. בדבריו, חותר טראמפ לפסגה שלישית והוא גם מביע תקווה להתקדמות עד לכדי הסרת הסנקציות. "תחת הנהגתו של קים יש לצפון קוריאה פוטנציאל עצום לצמיחה יוצאת דופן, הצלחה כלכלית ועושר", כתב.
הנשיא האמריקני המשיך: "אני מצפה ליום, שיכול להיות בקרוב, וניתן יהיה להסיר את הסנקציות על הנשק הגרעיני ואז צפון צפון קוריאה להיות אחת המדינות המצליחות ביותר בעולם". הציוץ של טראמפ הגיע בעקבות דברים שאמר קים ג'ונג און ביום שישי האחרון, לפיהם - הוא מעוניין להיפגש עם נשיא ארה"ב ולקיים פסגה נוספת בכדי לנסות ולהשיג תוצאות שונות מהפסגה הקודמת.
בתחילת חודש מרס, נערך מפגש הפסגה בין מנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און לבין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שהסתיים בפתאומיות וללא תוצאות. טראמפ פוצץ את הפסגה תוך שעות ספורות, לאחר שלא הצליח לקבל מקים את ההתחייבויות שדרש.
לטענת בכירים בצפון קוריאה, קים היה משוכנע שיחזור עם הסכם חתום מהפגישה בוייטנאם. "לא הייתה לו תוכנית גיבוי", אמר מקור שמכיר היטב את פרטי השיחות על פירוק צפון קוריאה מנשק גרעיני. "קים הגיע להאנוי בביטחון גבוה וציפה לחזור עם הכרזה והסכם".