רק בשנה האחרונה - כמיליארד וחצי בני אדם, ארזו מזוודה, יצאו מהבית ונסעו לחופשה. בשנים הקרובות, לפי הערכות, יגיע מספר התיירים בעולם לשני מיליארד איש בשנה. הגידול המטאורי הזה התאפשר בזכות הטיסות הזולות, הלינה הזולה, התיירים מהמזרח שהחלו לנסוע מסביב לעולם, וגם הרשתות החברתיות ותרבות הפופ - שהפכו מקומות זניחים יחסית, לאתרים ש"חייבים לבקר בהם". אז התיירות מגיעה, ויש לה לא מעט יתרונות, אבל אזרחים במקומות רבים מרגישים שהם מאבדים את הרחובות שלהם - ויוצאים למאבק. החלק הראשון בסדרה - אמסטרדם
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
אמסטרדם מונה 850 אלף תושבים, ורק בשנה האחרונה ביקרו בה 19 מיליון תיירים - לצורך ההשוואה בהולנד כולה חיים 17 מיליון איש בסך הכל. יש בה מוזיאונים, תעלות ציוריות, גם קופישופס ואת החלונות האדומים - ובעיקר יש בה עומס בלתי נסבל שמורגש כמעט בכל ימות השנה והוא שמוביל את העיר הזאת להכריז על מלחמה של ממש נגד התיירים.
מדהים לחשוב היום על המצב שהיה לפני כעשור. בתקופת המשבר הכלכלי העולמי, אמסטרדם שיוועה לתיירים, חיזרה אחריהם, שיווקה את העיר, הכל רק שיבואו. והם באו - בהמוניהם. אם ב-2010 הגיעו 4.2 מיליון תיירים, ב-2018 המספר עלה ל-19 מיליון תיירים, הצפי הוא שבשנת 2025 יהיו 29 מיליון תיירים בשנה. אמסטרדם - כבר לא רוצה אותם.
את השלטים הרבים שפעם בירכו תיירים וסיפרו להם על האטרקציות הרבות בעיר החליפו שלטים שמסבירים להם שאסור לשתות אלכוהול בשטחים ציבוריים, אסור להשליך אשפה על הרצפה, ואפילו שאסור להשתין ברחוב. אמסטרדם לא רק מנסה להרחיק תיירים - את אלו שנמצאים כאן - היא מנסה לחנך מחדש.
ואולי בעצם זה קרב אבוד, אולי אמסטרדם לא באמת יכולה לנצח את עשרות המיליונים שרוצים לבוא לכאן, להציף את מרכז העיר ולחגוג. השאלה הגדולה היא - על מה אמסטרדם תהיה מוכנה לוותר? על הליברליות שלה, על מקור ההכנסה, ואולי גם על הזהות שלה כעיר - ולא רק כאטרקציה תיירותית?