חוק חסר תקדים בחומרתו נגד הפלות מעורר סערה בארה"ב: הסנאט במדינת אלבמה אישר לפנות בוקר (רביעי) חוק שיאסור כמעט לחלוטין על ביצוע הפלות במדינה, וממתין לחתימת המושלת לאישורו הסופי. החוק החדש כולל בין היתר עונש מאסר עולם לרופאים שיבצעו את ההליך. ביקורת חריפה מתעוררת נגד המהלך בטענה שאינו חוקתי, ושהוא עלול להניא רופאים מלבצע הפלות - גם במקרים בהם נשקפת סכנה בריאותית.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
החוק החדש, שעבר ברוב של 25 בעד לעומת 6 נגד, שנוי במחלוקת במיוחד בשל העובדה שאינו מחריג מקרים של אונס או גילוי עריות, אלא רק מקרים שבהם נשקפת סכנת חיים לאם או לעובר. בכך מצטרפת אלבמה למדינות נוספות בארה"ב שחוקקו חוקים דומים לאחרונה - בהן ג'ורג'יה, שם חתם המושל רק בשבוע שעבר על חוק שיאסור הפלה מהרגע שלעובר יש דופק, סביב השבוע השישי להריון.
אם יעבור את אישור המושלת קיי אייבי, הידועה כמתנגדת חריפה להפלות, ייכנס החוק לתוקף בעוד כשישה חודשים. עם זאת, הוא צפוי עד אז לעבור מסכת התנגדויות קשה, בעיקר מצדם של ארגוני זכויות האדם בארה"ב, המאיימים לנקוט בהליכים משפטיים לביטולו. המחאה מתבססת על הטענה כי החוק אינו תואם את חוקת ארה"ב, ופוגע בחירויות בסיסיות המעוגנות בו. מוקדם יותר השנה נפסלו בארה"ב חוקים מקבילים להגבלת הפלות שעברו במדינות קנטקי ואייווה.
"יחששו לסייע - גם במצב של סכנה למטופלת"
באלבמה מקווים לצלוח את המאבק החוקתי בטענה כי הזכות לחיים של העובר מתעלה על זכויות חוקתיות אחרות. עומדת לטובתם העובדה שבבית המשפט העליון קיים כעת רוב של שופטים שמרנים, לאחר שהנשיא דונלד טראמפ מינה שני שופטים מטעמו. אם יאושר החוק, יהיה זה שינוי בעמדת בית המשפט העליון שנקבעה בפסק דין מ-1973, לפיה עומדת לכל אישה הזכות לבחור בהפלה.
ארגוני רופאים בארה"ב מביעים התנגדות לחקיקה נגד הפלות בטענה שהמהלך עלול להביא להשלכות בריאותיות חמורות ולהעמיד נשים בסכנה. "רופאים יחששו ולא ירצו לסייע למטופלות בעת הצורך, גם במקרים שההיריון מסכן את המטופלת", הסבירה ד"ר יאשיקה רובינסון המתנגדת לחוק. "הם יעדיפו לא לפעול מחשש שיעמדו למשפט ואף ייענשו על הטיפול שהעניקו".
ארגון הנשים הלאומי בארה"ב הדגיש את הטענה כי החוק אינו חוקתי וטען כי מדובר במהלך פופוליסטי. "מדובר בניסיון לזכות ברווח פוליטי לקראת הבחירות הקרובות", נמסר בהצהרת הארגון. "החוק מאיים לפגוע באופן ישיר בבריאות הנשים במדינה, בעצמאותן ובמרדפן אחר האושר".