רבבות מפגינים התאספו היום (רביעי) ברחובות הונג קונג כדי למחות נגד הצעת החוק שתאפשר להסגיר מבוקשים לסין. במהלך היתקלויות אלימות עם כוחות הביטחון השליכו המפגינים לבנים לעבר השוטרים. לפחות 22 מפגינים נפצעו מכדורי גומי ורימוני גז שנורו לעברם.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
ההפגנה היום יצאה לדרך על רקע דיון על הצעת החוק השנוי במחלוקת בפרלמנט המקומי: אלפי המפגינים ניסו לפרוץ לבנייני ממשלה ולהתעמת עם פוליטיקאים סמוך לבניין המועצה המחוקקת של האזור האוטונומי-למחצה שהועברה לידי השלטונות הסיניים ב-1997 מידיה של בריטניה. הפגינים השליכו לבנים ובקבוקים לעבר השוטרים, שבתגובה החלו לעשות שימוש באמצעים לפיזור הפגנות, בהם ירי של כדורי גומי, רימוני גז פלפל והכאה באלות. המפגינים דיווחו על לפחות 22 פצועים במהלך העימותים.
נראה כי המפגינים הגיעו מוכנים להפגנה ממושכת. הם הגיעו מצוידים באוהלי עזרה ראשונה, מסיכות נגד רימוני גז, מטריות ומשקפות. ברחבי העיר שמונה למעלה מ-7 מיליון תושבים הוקמו תחנות אספקה למפגינים והוצבו מבעוד מועד מחסומים שנועדו לעכב רכבים של כוחות הביטחון. בתגובה למהומות, כינתה ראש הממשלה המקומית את המפגינים "מפונקים" וקבעה כי ההפגנות הן "הפרות סדר מאורגנות".
מוקדם יותר היום חסמו רבבות המפגינים את הכניסה לפרלמנט, והצליחו לדחות את הדיון על החוק השנוי במחלוקת שנראה שהצית מחדש את תחושת הלאומיות של תושבי הונג קונג. אם הצעת החוק שהובילה להסלמה תאושר, הרשויות יוכלו להסגיר כל תושב של שמבוקש על ידי ממשלת סין.
מה שהצית את המחאה היא הדאגה של האזרחים שהמהלך יאפשר לרשויות בסין לעצור באופן שרירותי מתנגדי שלטון, עיתונאים, פעילי זכויות אדם ועוד. גורמים בממשלת סין מנגד ניסו להדוף את הביקורות ואמרו כי הצעת החוק נועדה לתקן את הפרצות שקיימות בחוק הנוכחי והוסיפו כי הדבר לא ימנע מהונג קונג לקבל החלטות עצמאיות ובמקרים מסוימים לשלוח אזרחים לשטחים שבהם אין הסדרי הסגרה פורמאליים, כמו טייוואן או מקאו.
במסגרת ההתנגדות לחוק, אוהדי כדורגל שהגיעו למשחקה של נבחרת הונג קונג אתמול נגד טאיוואן פצחו בקריאות בוז בזמן השמעת ההמנון הסיני, ושלטי מחאה הונפו ביציעים. המחאה הגיעה גם לטאיוון, שם התאספו מאות סטודנטים מהונג קונג להפגנה. לדברי המארגנים, בתחילת השבוע יותר ממיליון אזרחים יצאו לרחובות. מדובר בהפגנה הגדולה ביותר שהתקיימה בהונג קונג מאז שסופחה לסין ב-1997.
מהמשטרה המקומית נמסר כי מספר המפגינים עלה בהרבה על המצופה, וכי כוחות הביטחון נערכו לכ-240 אלף מפגינים לכל היותר. ההפגנה התחילה בשעות אחר הצהריים כשמאות אלפי מפגינים החלו להתכנס בפארק ויקטוריה שבמרכז העיר תוך כדי שהם מניפים שלטים עם הכיתוב "הונג קונג לעולם לא תוותר" וקוראים למנהיגת הונג קונג קארי לאם להתפטר מתפקידה לאלתר.
הונג קונג הייתה מושבה בריטית שהושבה לידי סין ב-1997. לפי ההסכם המדיני שנחתם אז בינה לבין סין לאחר הסיפוח, הונג קונג נהנית ממידה רבה של אוטונומיה תחת השלטון הסיני וממשיכה לקיים מערכת משפט, מטבע מכס והגירה משלה. כיום היא נחשבת לאחד משני אזורים מנהליים מיוחדים ברפובליקה העממית של סין תחת הנהגתה של קארי לאם, האישה הראשונה שנבחרה לתפקיד הבכיר לפני כשנתיים.