אירן הודיעה באופן רשמי לשגרירים במדינה על ההחלטה "לצמצם את התחייבותיה" להסכם הגרעין והציבה אולטימטום של 60 יום, כך דיווחה רשות השידור האירנית הבוקר (רביעי). עיתוי ההכרזה: שנה בדיוק לפרישת ארה"ב מההסכם, בצל פקיעת ההקלות שנתנו האמריקנים לטהרן בסוף השבוע האחרון והסנקציות החדשות שהטיל הבית הלבן. צרפת כבר הזהירה: "נחזיר את הסנקציות".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בנאום ששודר בטלוויזיה הממלכתית, נשיא אירן חסן רוחאני, אמר כי למעצמות שנותרו חתומות על ההסכם יש 60 יום להגן על סקטור הבנקים והנפט מפני הסנקציות האמריקניות. אם לא יעשו כן, רוחאני איים שאירן תגביר את העשרת האורניום שלה. רוחאני אמר כי התמוטטותו של הסכם הגרעין תהיה "מסוכנת לאירן ולעולם".
הוא גם הזהיר מפני תגובה חריפה של אירן, אם הנושא האירני ישוב לדיון במועצת הביטחון של האו"ם. עם זאת, אמר שהמדינה תהיה פתוחה למשא ומתן לגבי תכנית הגרעין. רוחאני הוסיף שמדינתו תפסיק למכור "מים כבדים" ואורניום מועשר למדינות אחרות.
המכתב של הנשיא, בו ההודעה הרשמית על צמצום ההתחייבויות, הועבר לשגרירי חמש המדינות שנותרו מחוייבות להסכם, בריטניה, צרפת, גרמניה סין ורוסיה. בצרפת הגיבו להודעה האירנית, ואיימו שביטול ההתחייבות "יחזיר את אופציית הפעלת הסקנציות לשולחן".
פלורנס פרלי, שרת ההגנה הצרפתית, טענה שקריסת הסכם הגרעין תהיה האופציה הגרועה ביותר ועל כן צרפת, גרמניה ובריטניה עושות ככל יכולתן על מנת למנוע זאת. גם ממשרד החוץ הסיני נמסר כי הסכם הגרעין חייב להיות מיושם באופן מלא, ועל כל הצדדים לדאוג לכך.
גם בישראל לא נשארו אדישים. השר לביטחון פנים, גלעד ארדן, אמר בטקס יום הזיכרון בבית העלמין בפתח תקווה: "לאויבינו, אומר רק זאת: ידינו הארוכה מגיעה, ותמשיך להגיע, מעבר לגבולותינו, לכל מקום שממנו יישקף איום לאזרחי מדינת ישראל. אנחנו יודעים ונדע להגיב לכל תוקפנות או איום קיומי כנגד ישראל מעזה או מטהראן. לא נהסס לפעול כדי להסיר איומים אלה ולפגוע במבקשי רעתנו".
בתחילת השבוע הודיע צבא ארה"ב הודיע שהוא מעבה כוחותיו באזור המפרץ בשל "התוקפנות האירנית". הממשל האמריקני החליט לשלוח אל המפרץ הפרסי שתי נושאות מטוסים עם מפציצים כ"מסר ברור וחד משמעי" לאירן, כך לדברי היועץ לביטחון לאומי ג'ון בולטון. מזכיר המדינה האמריקני ביטל במפתיע פגישה בגרמניה עם הקנצלרית אנגלה מרקל "בשל בעיות דחופות".
בולטון, שלא הסביר מה הייתה הסיבה הספציפית לשליחתן של שתי נושאות המטוסים, אמר כי המהלך נועד להעביר את המסר לפיו פגיעה באינטרסים של ארה"ב או של בעלות בריתה - תיענה "בעוצמה חסרת רחמים" מצדה של וושינגטון. גורם ביטחוני בארה"ב, שדיבר בעילום שם עם סוכנות הידיעות AP, אמר כי התקבלו "התרעות מדויקות" על כך שאירן, על שלוחותיה השונות, נערכת לתקוף באותו אזור כוחות אמריקניים.
מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו התייחס לשליחת נושאות המטוסים בטיסה לאירופה ואמר כי הבית הלבן עבד "זמן מה" על המהלך, שהיה לדבריו מתוכנן. באשר לפעולות צבאיות אפשריות מצד אירן, נגד ארה"ב או בעלות בריתה, אמר: "אם פעולות כאלה יקרו - אם באמצעות שליח של צד שלישי, מיליציות או החיזבאללה - האחריות תוטל באופן ישיר על ההנהגה האירנית".
אך למרות המתיחות הגואה עם ארה"ב ושליחתן של שתי נושאות המטוסים, באירן מנסים לשדר "עסקים כרגיל". המנהיג העליון, האיתוללה עלי חמינאי, אמר כי "היום יש הנהגה בכירה במדינה הזאת. אם נידרש להתעמת עם האויב בזירה המדינית, אין ספק שנעשה זאת. אם נידרש להתעמת עם האויב בזירה הצבאית, אין ספק שנעשה זאת. אם האויב יפלוש לגבולותינו ויגיעו לערינו ולרחובותינו, אין ספק שנעשה זאת".