"הטבע נמצא במצב החמור ביותר בהיסטוריה האנושית, מיליון מיני חיות וצמחים בסכנת הכחדה": דוח מקיף וחריף שמפרסם היום (שני) ארגון בינלאומי מטעם האו"ם (IPBES) מציג תמונת מצב מדאיגה, מטיל את האחריות על בני האדם וקורא לפעולה מיידית כדי להציל את מה שעוד ניתן.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הדוח, המשתרע על פני יותר מ-1800 עמודים, חובר במשך כ-3 שנים שבמהלכן חקרו כ-450 מדענים מכמה מדינות את מצבה של המערכת האקולוגית הגלובאלית ואת המגוון הביולוגי העולמי.
"מעל מיליון מינים של צמחים ובעלי חיים בים וביבשה צפויים לאבד את בתי הגידול שלהם תוך כמה עשורים ולהיכחד", מזהירים מפורשות מחברי הדוח. הדרך היחידה לשנות את המצב, לטענתם, היא התגייסות של המין האנושי כולו לפעולה דחופה שתגן על היערות והאוקיינוסים ברחבי העולם. זאת, על ידי שינוי קיצוני באורחות חיינו, ובאופן שבו אנחנו מייצרים מזון ועוסקים בחקלאות.
הדוח קובע כי רוב המטרות הגלובליות שהוצבו בדיונים ובהחלטות קודמות לקראת 2020 בנושא ההגנה על הטבע - לא התממשו. כ-600 מומחים לשימור ולהגנת הסביבה חתמו במקביל על מכתב פתוח שמתפרסם היום בשורת עיתונים ברחבי העולם שבו נכתב: "כאשר אנו משמידים את הטבע, אנחנו משמידים את היסודות שעליהם כולנו תלויים. יש עדיין זמן להגן על מה שנשאר, אבל כדי לעשות זאת - עלינו לשנות באופן קיצוני את האופן שבו אנו חיים".
רוברט ווסטון, בכיר לשעבר בנאס"א ואחד מהמדענים שחיברו את הדוח, התייחס לממצאיו. "המסקנות לא נוגעות רק להצלת צמחים ובעלי חיים, אלא גם לשימור המצב הקיים היום בעולם שבו כבר הרבה יותר קשה לבני אדם לחיות", אמר. "אנחנו מאיימים על הביטחון התזונתי ועל מקורות המים ובעצם מאיימים על המארג החברתי של האנושות".
ד"ר כריסטוף מארגון גרינפיס, מומחה ליערות ואקלים, התייחס גם הוא לממצאים והזהיר כי ההישרדות של כולנו בסכנה: "זו מכה נוראית שהמציאות מחטיפה לנו. ממשלות ברחבי העולם חייבות להתחיל לשים את הכוכב שלנו בעדיפות ראשונה לפני האינטרסים של התאגידים ורדיפת הבצע שהובילה את הטבע לסף המשבר".