לאן פני האנטישמיות בגרמניה? קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל התייחסה למתקפות כלפי הקהילה היהודית ואמרה שאין מוסד יהודי אחד בגרמניה שלא זקוק לאבטחה. בריאיון לרשת CNN ששודר הלילה (בין שלישי) לרביעי הבהירה מרקל שלגרמניה אסור להיות סובלנית כלפי אנטישמיות - בצל סערת דברי הבכיר הגרמני שאמר שאינו ממליץ ליהודים להסתובב עם כיפה בכל מקום במדינה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"תמיד היו אנטישמים בקרבנו", אמרה. "לצערי, עד היום אין בית כנסת, מעון לילדים יהודים או בית ספר יהודי שלא מצריך אבטחה מצד שוטרים גרמנים". מרקל אמרה כי מדובר בתופעה קשה שאסור להשלים איתה. על פי הנתונים שפרסמה ממשלת גרמניה בתחילת החודש, כמות התקריות האנטישמיות והאירועים נגד מהגרים זרים נמצא בעלייה בגרמניה, זאת למרות הירידה בפשיעה ממניעים פוליטיים.
אמירתו השנויה במחלוקת של נציב המאבק באנטישמיות ואחד מבכירי הממשל בגרמניה, פליקס קליין, ולפיה לא היה ממליץ ליהודים לחבוש כיפה במקומות מסוימים, עוררה סערה והציתה גם קמפיין מיוחד בעיתון הפופולרי "הבילד". במחאה מקורית פורסמה בעיתון כיפה שניתן לגזור ולחבוש על הראש.
"הכיפה שייכת לגרמניה", נכתב בכותרת הראשית של העיתון. העורך הראשי, יוליאן רייכלט, כתב את מאמר המערכת ובו ציין כי הכיפה עם מגיני הדוד באה בתגובה לדבריו של קליין. "תסבירו לילדים שלכם מה היא הכיפה ותעלו תמונות לפייסבוק, אינסטגרם וטוויטר. תצאו לרחובות ותחבשו כיפה".
קליין, שלא ציין באילו אזורים לדעתו כדאי שלא לחבוש כיפה, אמר בשנה שעברה שהוא לא מייעץ לאנשים לחבוש כיפה בערים הגדולות באירופה. "לצערי שיניתי את דעתי, המצב לא כמו שהיה פעם", אמר בריאיון לעיתון. "אני לא יכול להמליץ לאנשים לחבוש כיפה בגרמניה בכל מקום ובכל זמן".
גם הנשיא ריבלין מתח ביקורת על דבריו של קליין: "האחריות לשלומם, חירותם וחופש אמונתם של בני הקהילה היהודית בגרמניה מונחת על כתפי רשויות האכיפה והממשלה בגרמניה. אנו מוקירים ומעריכים את עמדתה המוסרית של ממשלת גרמניה ומחויבותה לקהילה היהודית החיה במדינה, אך החשש לביטחונם של יהודי גרמניה מהווה כניעה לאנטישמיות. כניעה שכזו כמוה כהודאה בכך שיהודים אינם בטוחים, שוב, על אדמת גרמניה".