המתיחות הגבוהה בין ארצות הברית לאירן גוברת וטהרן ממשיכה לשגר איומים. "אירן יכולה להטביע ספינות מלחמה אמריקניות עם נשק סודי", צוטט היום (שבת) גורם בכיר בצבא האירני בסוכנות ידיעות אירנית.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הדברים נאמרו על רקע הודעתה של ארצות הברית אתמול על שליחת כוחות לכיוון המזרח התיכון כחלק מהמאמצים לבלימת הכוחות האירנים. "אמריקה שולחת שתי ספינות קרב לאזור", אמר הבכיר. "אם הם יעשו את הדבר המטופש הכי קטן, נשלח את הספינות האלה לקרקעית הים יחד עם הצוותים והמטוסים שעליהם באמצעות שני נשקים סודיים חדשים שלנו".
גם שר החוץ האירני מחמוד זריף התייחס לשליחת הכוחות האמריקנים למזרח התיכון. "תגבור הכוחות של ארה"ב באזור הוא מסוכן מאוד ומאיים על השלום והביטחון העולמי".
המהלך האחרון של ממשל טראמפ הוא חלק מכמה מהלכים למניעת איום תקיפה של אירן, כפי שרואה אותו הנשיא האמריקני. ארה"ב הודיעה כי תשלח נושאות מטוסים, מפציצים וסוללות פטריוט נוספות למזרח התיכון. למרות החששות מפיתוח תוכנית הטילים האירנית, בטהרן נוטים לא פעם להגזים לגבי היכולות הצבאיות שלהם.
"אירן לא תיכנע גם אם תופצץ"
ביום חמישי האחרון נשיא אירן חסן רוחאני הגיב לאיומים על מדינתו מצד ממשל ארה"ב ונשיאה דולנד טראמפ. "טהראן לא תיכנע ללחץ האמריקני", הודיע רוחאני, "לא ניכנע אפילו אם נופצץ". במקביל ארה"ב תתגבר את הכוחות באזור.
במהלך אירוע ל ציון 30 שנה למלחמת אירן-עירק צוטט הנשיא מתייחס למתח בין שלטונו לבית הלבן. "אנחנו צריכים להתנגד, כך אויבנו ידעו שגם אם יפציצו את אדמתנו, יפצעו יעצרו או יהרגו את ילדינו - אנחנו לא ניכנע כי המטרה שלנו היא עצמאות וגאווה".
את הדברים אמר בהמשך לדיווח כי משרד ההגנה האמריקני יבקש מהבית הלבן לשלוח עד 10,000 חיילים נוספים למזרח התיכון. בכירים בפנטגון מסרו כי בנוסף לחיילים, יבקשו לתגבר גם את אמצעי הלחימה ואת הצי השישי. המטרה: לחזק את ההגנה מפני תוקפנות אירנית באזור.
גורמים רשמיים מסרו שהמהלך לא מגיע כתגובה לאיומים חדשים מאירן, אלא כחלק ממאמצים לפקח עליה ולחזק את הביטחון באזור. כל מהלך לפריסת כוחות נוספים במזרח התיכון יצביע על שינוי בגישתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שהדגיש בחודשים האחרונים פעמים רבות דווקא את הצורך לצמצם את נוכחותם של החיילים האמריקנים באזור.
התפתחות זו מתרחשת לאחר שבשבועשעבר טען נשיא אירן חסן רוחאני כי וושינגטון מעוניינת לפתוח במלחמה ולהפיל את האשמה לאלימות על אירן. "אני בעד דיפלומטיה ושיח פתוח", הסביר רוחאני, "אבל בתנאים הנוכחים, אי אפשר לקבל זאת. המצב כיום לא מאפשר לקיים שיחות, והאופציה היחידה שנותרה לנו היא התנגדות".
טראמפ, מנגד, הזהיר כי הרפובליקה האיסלאמית תיתקל ב"כוח אדיר" אם תבחר לתקוף את מדינתו. "אם אירן רוצה מלחמה, זה יהיה הסוף שלה. לעולם אל תאיימו שוב על ארה"ב", צייץ בחשבון הטוויטר שלו. איום זה היווה שינוי חד לקו הפייסני שהשמיע סביב המתיחות הגוברת באזור, אחרי שרק בשבוע שעבר אמר כי הוא מקווה שפניה של ארה"ב לא מועדות לעבר מלחמה עם אירן.